24 травня 2012

Свято слов'янської писемності

Сьогодні день писемності слов'янської,
Культури християнської,
Пам'яток Київської Русі
Якими цікавляться всі.
                                                            Написи й книги старовинні, давні
Золотом та діамантами розшиті, славні.
Збереглися до наших днів,
Щоб нагадувати про себе  усім.
Про ці книги повинні ви знати
І в майбутньому більше читати.
                                  Таїса Мельничук
     
             Саме сьогодні, 24 травня, Всезнайка започатковує чергову  рубрику "Календарик Нагадайлик", який буде знайомити вас, шановні Читайлики та Чомусики,  майже з усіма історичними та літературними подіями, які відбувалися на нашій планеті.

         Як ви знаєте Всезнайка тісно співпрацює з книгою, тому сьогоднішня інформація присвячена дню слов'янської писемності та культури.
         Коли ж виникла писемність? А виникла вона не раптово, і народилася не тоді, коли якомусь розумникові заманилось її створити, а на певному етапі розвитку людства. Наші предки не користувалися нашим звичайним алфавітом, а мали примітивні малюнки та облікові знаки, крім того було і вузликове письмо (тобто спілкувалися за допомогою звичайних стрічок).
         Самими першими відомими творами давньоруського письменства були "Велесова книга", "Повість временних літ", "Слово о полку Ігоревім", "Київський" й ''Галицько - Волинський'' літописи.
        Цікава історія знахідки і зникнення ''Велесової книги''. У 1919 році полковник Білої Армії Алі Ізенбек у поміщицькому маєтку селища Великий Бурлук Харківської губернії, де до революції 1917 року, жили нащадки полковника Григорія Донця - Захаржевського, знайшов давні дерев'яні дощечки. На них чітко проступали невідомі письменна. Знахідка зацікавила Ізенбека,  він зрозумів, що має справу з дуже давньою мовою, а не іноземною. Письменна були явно слов'янські, проте так віддалені в часі, що навіть людині, бодай трохи знайомій зі старослов'янською мовою, важко було відразу збагнути їх зміст.
Цей унікальний літературний шедевр, який залишив нам невідомий автор, написаний на невеличких дощечках, яких було 74 штуки.
     На жаль, детальніше вивчення цього твору неможливо, оскільки дощечки зникли одразу, після їх розшифрування, тому Читайлики та Чомусики,  у вас є можливість зробити певний внесок у пошук втраченої знахідки ( дощечки давньої  літературної пам'ятки "Велесової книги".  Велесова книга - це видатна пам'ятка давньослов'янської писемності, джерело інформації про історію слов'ян, єдина священна книга на теренах Європи, що дійшла до нас з дохристиянських часів.
    Всезнайка бажає вам, Читайликам, щоб ви зверталися до книг та знали відповіді на запитання "Чому? Де? Коли? Як?", а також творіть і в майбутньому про вас будуть згадувати , як про великих творців пам'яток історії.

8 коментарів:

  1. Я б із задоволення краще ознайомилася з історією Бібліотеки Ярослава Мукдрого.Надіюсь Ви у цьому допоможете.Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Обов'язково наступний пост буде присвячений бібліотеці Ярослава Мудрого.

      Видалити
  2. Книга-найголовніший скарб в нашому житті,а слово-багатство нашої країни,ТОМУ МИ ПОВИННІ святкувати цей день слов'янської писемності та культури.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Юрію, Всезнайка з Вами повністю погоджується, крім того маємо велике бажання з Вами співпрацювати.

      Видалити
  3. Здравствуйте, Всезнайка. Ваш блог прекрасный пример блога детской библиотеки. Светлый, воздушный, позитивный и уже есть контакт с детской аудиторией. Поделитесь, каким образом презентовали свой блог среди своих читателей. (Не удалённых, а именно чит. своей библиотеки)

    ВідповістиВидалити
  4. цікава інформація про Велесову книгу

    ВідповістиВидалити
  5. Дякуємо. Пане Павле, запрошуємо Вас на обговорення іншої теми (історія створення стародавніх книг), якщо Вас зацікавила вище викладена інформація.

    ВідповістиВидалити