10 червня 2012

Таємниця бібліотеки Ярослава Мудрого

Шановні Чомусики
    На ваше прохання Всезнайка здійснив історичну подорож у минуле, а саме у час правління Великого князя Київської Русі Ярослава Мудрого – у Х1 століття. Я думаю, що нижче викладене дослідження допоможе вам не тільки у навчанні, а й у виборі майбутньої професії.
      Я розкажу вам про одну з найкращих бібліотек, зібрати яку мав би за честь кожен колекціонер. Це – бібліотека Ярослава Мудрого, певне, найосвіченішого князя Київської Русі.
Ще змалечку син Хрестителя Русі Володимира любив читати книги, які, здавалося, додавали йому неабиякої наснаги і волі до життя. Читання стало чи не єдиною його розрадою у жорстокому світі інтриг і злих помислів. Слабке здоров’я Ярослава не залишало йому іншого вибору, як поринути в загадковий, але такий прекрасний світ старовинних фоліантів. 
    У 1037 році в столиці Київської Русі з’явилася прекрасна кам’яна споруда, з чудовими мозаїками і фресками, яка могла зрівнятися хіба що з головним візантійським храмом. Мова йде про Собор Святої Софії. Саме в ньому й розмістив Ярослав Мудрий свою чудову книгозбірню, яка налічувала багато цінних священних і богослужбових книг. Бібліотека постійно поповнювалася подарунками правителів європейських країн – фоліантами в розкішних окладах, прикрашених золотом і дорогоцінним камінням.
  Розбіжності щодо цієї легендарної споруди з кожним роком все більше поглиблюються. Проте багато джерел, хоч і побіжно, але свідчать про те, що бібліотека все-таки була і просто безслідно зникнути вона не могла. У чому ж криється загадка Ярослава Мудрого? Факт того, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали, теж достеменно не підтверджено.

     Ще до революції 1908 року шукачі скарбів виявили біля північно-західного кута собору глибокий провал грунту. Вони спустилися на канатах вниз і потрапили в підземну галерею, викладену цеглою. Пройшовши якусь відстань, їм довелося повернутися назад, оскільки в підземному приміщенні стався провал.

    Враховуючи, що бібліотечною справою споконвіків займалися ченці, то і шукати літописи варто серед ченців. Прихильники однієї з версій практично одностайно впевнені, що книги досі приховані в підземеллях Межигірського монастиря під суворою обітницею мовчання. До того ж, враховуючи особливо сприятливу атмосферу київських печер, можна тільки здогадуватися, в наскільки відмінному стані збереглися книги. 
    Таємниці бібліотеки Ярослава Мудрого і досі не залишають в спокої дослідників і скарбошукачів. Для деяких істориків розкрити місцезнаходження легендарної книгозбірні – справа честі. Мабуть, ця праця залишиться у спадок ще для декількох майбутніх поколінь.

  Отож бо, шановні читайлики та чомусики,  у вас є нагода бути причетним до пошуку книжкових скарбів, але для того, щоб займатися пошуками вам потрібно щонайменше принаймі на даний момент гарно вчитися у школі, не пропускати уроки  і виконувати домашні завдання. Пізнаймо велич предків!

БУДЬ ОБІЗНАНИЙ! 

- В ХІ столітті матеріалом для книжок на Русі служив пергамент. Робили його зі шкур телят. Такі книги коштували дуже дорого - скажімо, на виробництво однієї книги  йшли шкури цілого стада тварин. Палітурки виготовлялися з сап'янової шкіри, оклади прикрашалися золотом і сріблом і великою кількістю дорогоцінних каменів - алмазами, смарагдами, рубінами. 
- За приблизними підрахунками, на Русі кількість книг становило близько 130 тисяч томів. До наших днів збереглося не більше 25 рукописів давньоруських книг, створених на території нинішньої України.
Найдавніша книга України – "Велесова книга", написана на дерев"яних дощечках у 70-ті р. IX ст.
 Найдорожча книга світу - "Лестерський кодекс" Леонардо да Вінчі. Його теперішній власник Біл Гейтс придбав її за 24 млн. доларів.
- Найбагатші вигадані літературні персонажі: Міккі Маус Волта Діснея (прибуток - 5,8 млрд. дол.), Вінні Пух Алена Мілна ( 5,6 млрд. дол.) та Гаррі Потер Джоан Роулінг (прибутки ще підраховують).
- Один з найчитаніших авторів на Землі - бразильський прозаїк Паоло Коельйо. Його твори видано більше як у 100 країнах світу. 

5 коментарів:

  1. Світлана Петрівна10 червня 2012 р. о 23:05

    Цікаво було знову прочитати про бібліотеку Ярослава мудрого. Деякі факти з рубрики "Будь обізнаний" раніше не знала. Я вважаю діткам і навіть дорослим така інформація буде цікавою.

    ВідповістиВидалити
  2. Пані Світлано Петрівно, я дуже рада, що наша інформація також була для Вас корисною. Завітайте до нас на "вогник", ми будемо раді з Вами поспілкуватися. Чекаємо з нетерпінням :-))))).

    ВідповістиВидалити
  3. Про бібліотеку Ярослава Мудрого дізнавалась спочатку у школі,а тепер на вашому блозі)))По більше такої цікавої інформації))))

    ВідповістиВидалити
  4. Ярослав Мудрий - відоме історичне лице,яке стало для українського народу прикладом справжньої мужності,тож дуже цікаво довідатись щось нового про нього.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Юрію, дякуємо Вам, що Ви такі активні. Мабуть Ви майбутній журналіст?

      Видалити