28 червня 2012

Вимріяна поколіннями

Чомусики та Читайлики!
Кожен, хто хоче, щоб у спільному Домі - Державі всі жили щасливо, повинен добре знати Конституцію своєї Держави, розуміти її, виконувати і боронити.  У кожній державі є один найголовніший Закон. Він називається Конституцією, або ж  Основним Законом. Всі інші закони, які приймають при потребі,всі  розпорядження уряду і президента не повинні суперечити Основному Закону. Кожен народ хоче мати добру Конститукцію. Бо від Конституції залежить щастя й доля Народу і кожної людини.
А чи знаєте ви, Чомусики та Читайлики хто створив найпершу Конституцію України?!
     Перша Конституція України датується 5 квітня 1710 року. Створили її гетьман Пилип Орлик і козацька старшина. Уній є багато демократичних  рис, властивих ''країні козаків'', як тоді часом називали нашу Батьківщину.
Файл:Philipp Orlik Constitution Original Front Page.jpgМи можемо пишатися тим, що ця конституція - одна з перших в Європі й світі. Адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституції Франції та Польщі - 1791 року, конституцію Росії - 1905 року.
То, хто ж такий Пилип Орлик?
По - перше, Пилип Орлик - гетьман України. Походив Пилип Орлик з чеського роду. Орлики - це було старе баронське прізвище, дуже розповсюджена в самій Чехії, в Моравії і на Шлезьку. Політичні обставини примусили не одного її представника вимандрувати з Чеського королівства.
З польської лінії, що перенеслась на Литву, і походив безпосередньо майбутній український гетьман. Батьки Орлика, Степан, певно католик, і мати Ірина, за джерелами правдоподібно з православного роду Малаховських, жили на Виленщині в Ошмянськім повіті. Тут у селі  Косуті  1672року народився Пилип Орлик.
Батько Степан, приймаючи участь в польсько - турецькій війні, був убитий під Хотином у грудні 1673році, на 51 році життя. Пилип Орлик залишився сиротою на руках матері, і  його було певно й охрещено по православному обряді.
Про перші кроки Пилипа Орлика нічого не відомо. До школи ходив десь в околиці родинного місця (''в школі на Литві ''). А  пізніше  вступив до Києво - Могилянської Академії. Саме тоді Академія,що носила ще Офіційний титул Колегії, почала йти вгору. Тут Орлик учився красномовства і філософії у славного на той час професора Степана Яворського, до якого молодий хлопець  прив'язався всією душею.
Ось такий був початок життєвого шляху Пилипа Орлика - гетьмана України і першого законодавця її Конституції.
  Нині діюча Конституція прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року.  Конституція є важливим політико-правовим документом, спрямованим перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона складається з преамбули і чотирнадцяти розділів, у яких об’єднана 161 стаття.  Основний закон підтверджує, що Україна є суверенною, демократичною, правовою державою, де найвищою соціальною цінністю визнано Людину, її життя, здоров’я, честь і гідність.


    У цей святковий день бажаємо усім міцного здоров’я, наснаги, невичерпної енергії, оптимізму та нових звершень в ім’я процвітання України! Нехай злагода, мир та добро панують у серцях кожного із нас, а всюди панує світлий настрій, а у душі  міцніє почуття гордості за нашу Батьківщину!

2 коментарі:

  1. Світлана Петрівна29 червня 2012 р. о 00:19

    Нам дійсно є чим і ким гордитися, адже Україна має багато славних імен. Одне із них - Пилип Орлик. Автор самої першої Конституції.І хоча його конституція не набула чинності, вона є великим кроком вперед в розвитку державотворення і права.

    ВідповістиВидалити
  2. Конституція України - основний закон нашої держави. І ми повинні її дотримуватися.

    ВідповістиВидалити