20 листопада 2012

За що ми любимо Бердичів....

Ранок... Наше місто ще ніби спить.... Навіть рудий Мейсон не кидається до перехожих в надії щось поїсти. Він теж сонний.... Іду вулицею і мене не покидає думка: і що ж такого особливого в цьому Бердичеві? Ну місто чотирьох культур...Таких багато. Ну костел св. Варвари, де вінчався Оноре - де - Бальзак. Так і у багатьох інших містах є вікопомні пам’ятки та події.... Може, кляштор босих кармелітів? Ну так і у Овручі є храм Святого Василія - не менш визначна пам’ятка історії та архітектури... І про що не подумаю, здається, ніби вже щось про це чула або вже десь бачила...
вул. К.Лібкнехта
Після дощу Бердичів сірий, мокрий і теплий на диво...
Але щоб я там не думала сама спросоння, наше місто не перестає дивувати, не перестає змінюватись. Ніби величезний калейдоскоп обертається різними гранями. Мабуть, за це ми його і любимо. Зранку Бердичів відчуваємо тихим і романтичним, вдень – галасливим та перспективним, а ввечері – осяйним і загадковим у вечерніх вогнях. 
Уявляєте? Скільки б нового ми не дізнавалась про наше місто, все одно залишиться щось приховане, незвичне, невідоме і цікаве. Бердичів захоплює, Бердичів зачаровує, Бердичів готовий до нових відкриттів. І ми з нетерпінням чекаємо на них. 
вул.К.Лібкнехта
Дорогі Чомусики і Читайлики! Відсьогодні ми відкриваємо рубрику " Мандруємо історією Бердичева". Крокуючи його вулицями, ми знову й знову відкриватимемо для себе нові таємниці. Бо пройде зовсім небагато часу - і його буття залежатиме від таких, як ви. Це саме вам дбати про наше місто вже через якийсь десяток років, і від вас залежатиме його майбутнє. Я впевнена: якщо і надалі в серцях ваших палатиме вогонь любові до Бердичева, то повік не згасне його слава.
Я не історик і далеко не краєзнавець. Тому мені допомагатимуть ті, хто вже зробив певні кроки у вивчені, дослідженні і упорядкуванні історії м. Бердичева. А це і Г. Богун, і О.Блажкун, і В.Паливода, Ф.Пашківський, Б. Марковський, П.Скавронський, Ю.Сокальський, Н.Шатило, М.Шепелюк, А.Горобчук та ін. Отож, вперед! Розпочнемо з самого початку. Звідки ж походить назва нашого міста? І тут Бердичів себе проявив по-особливому, бо немає однієї версії походження його назви. Деякі дослідники історії міста вважають, що його назва походить від слов'янського слова «бердо» — урвище, або ж від власного імені Бердич. Інші — від слова берда — так називали бойову сокиру у слов'ян.
Тому на гербі сучасного Бердичева зображено бойову сокиру — бердиш — та жезл бога торгівлі Меркурія, що символізує минуле міста як одного з основних центрів торгівлі. Ймовірною версією теж є походження назви від тюркського племені берендичів, котре заселяло навколишні терени будучи васалами київських князів. Обирайте, любі Чомусики і Читайлики, ту легенду, яка вам до вподоби. Кожна з них буде вірною.

Використані джерела:
    Костриця, М.Ю. Бердичів: Історико - краєзнавчий нарис/ М.Ю.Костриця, Ф.Б.Пашківський. - Житомир: М.А.К.,2000. - 72с.

8 коментарів:

  1. Цікава і корисна публікація. Я дуже люблю краєзнавчі розвідки, а Бердичів вважаю містом, де зупиняється час, де майбутнє дихає історією.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми теж переконані, що краєзнавчі публікації стануть в нагоді не лише для допитливих Чомусиків і Читайликів, а й для простих перехожих, які вважають рідне місто - найкращим містом на Землі.Дякуємо за коментар. Маємо надію, що Ви, Наталко, станете постійною дописувачкою нових вражень від краєзнавчих публікацій."

      Видалити
  2. Було цікаво подивитись на фото, адже це прилегла до вашої бібліотеки територія ( я не помилилась?). І будинки, і дерева, і трава - все як намальоване. Дуже гарно. Мандрую з вами:)

    ВідповістиВидалити
  3. Так, це якраз фото прилеглих територій. Бердичів не раз фотографували і фотографи-професіонали, і аматори.Але вкотре переконуємось: Бердичів на будь-яких знімках у будь-яку пору й час лишається неординарним та загадковим. Всі фото дихають життям. Шановна Світлано Петрівно! Лишайтесь з нами! Ми додамо зусиль, щоб Вам з нами мандрувалось в насолоду:)

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо, Оленочко. Ми теж у цьому переконані.

    ВідповістиВидалити
  5. Україна починається в Бердичеві... "Если бы вся Гнилопять была бы из чернил, то чернил не хватило бы, чтобы описать Бердичев" (Шолом Алейхем)

    ВідповістиВидалити
  6. Вот как раз поэтому мы решили хоть маленькую чернильницу изпользовать на изучение истории Бердичева.

    ВідповістиВидалити