13 грудня 2012

Етикет в Інтернеті

Интернет~Анимации с надписями

Доброго дня усім Чомусикам та Читайликам на сторінках рубрики " Поради чемних взаємин та гарних манер". Тема нашого посту про  Інтернет, а саме, етикет в інтернеті.
  Нам із вами важко зараз уявити собі, що б то у світі коїлось, якби не було ані всесвітньої мережі, ані пошти електронної, ані чатів, де можна годинами переливати з пустого в порожнє, створюючи ілюзію живого спілкування. Уявіть собі, раніше люди спокійнісінько обходилися без усього цього, і виходило це в них просто - таки пречудово. Кажуть, що сповна вистачало одних телевізорів.

Проте, у сучасному світі рівень цікавості всіх верств суспільства до глобальної інформаційної мережі Інтернет зростає з кожним днем. Кількість її користувачів різко збільшується і вже досягла 40 - мільйонної позначки.
 Описати Інтернет - це все одно, що розповідати про велике місто. Можна говорити про ландшафт, вулиці, магазини, людей, погоду або про все це разом. Ми вже всі знаємо, що для того, щоб борознити безкраї простори Інтернету, повинний бути щонайменше комп'ютер, телефонна лінія й модем.І гарний провайдер - організація, що забезпечує підключення до Інтернету. Якщо все це є - wwwelkome !
 А от про правила поведінки у мережі забуваємо. Так - так, шановні Чомусики та Читайлики, етикет в Інтернеті також потрібен. Отже слухайте...

 1. Не грубіянити! Це, очевидне на перший погляд правило, порушується дуже часто, і саме це головна проблема спілкування у Мережі.
  2. Стежте за своєю мовою. Багато хто вважає, що завжди треба використовувати безліч смайликів, що іноді переходить усілякі розумні межі.
  3. Заборонені всілякі форми небажаної масової розсилки, яку називають також "спамом".
  4. Заборонені дії на виведення з ладу чужих комп'ютерів. Спроба пожартувати над приятелем за допомогою " класної програмки" або вхід до мережі з використанням чужого пароля можуть обернутися величезним штрафом для ваших батьків, бо саме на них лягає вся відповідальність за ваші дії.
  5. Регулярно перевіряйте вміст своєї поштової скриньки. Завжди вказуйте в електронному повідомленні його тему, щоб отримувач листа зрозумів, про що йде мова. У кінці кожного електронного листа вказуйте своє ім'я та прізвище, також не забувайте про ввічливість. Навіть в електронних листах фрази " до побачення", " дякую за увагу" дуже доречні.
  6. Не перевантажуйте лист додатковими матеріалами ( фотографіями, малюнками).
  7. Електронне послання одного кореспондента іншому є приватним, тому користувач повинен поважати право на таємницю листування. І перш ніж передати його вміст іншим особам, необхідно отримати дозвіл автора листа.
  8. І - найголовніше! Завжди пам'ятайте, що E-mail - засіб зв'язку з живими людьми. Перед тим, як надіслати листа, прочитайте його уважно ще раз і поставте себе на місце одержувача.
 Отже, всім відвідувачам Інтернету Всезнайка бажає вести себе пристойно! Саме ви можете створити нову мережу, де люди спілкуються,  радіють, вирішують важливі питання, знаходять друзів. Мережа Інтернет - дивовижний винахід людства, вона повинна служити нам, бо саме вміння спілкуватися створює справжню людину!!!
    
  Без нього вже ніяк не можна, він - норма, не дивина.
     Щоб вирішити, друг він Вам чи ворог?
     Є відповідь лише одна :
     Перш ніж виходити у мандри у мережі цій - Інтернеті,
     Запрограмуйтесь лиш на гарне - його так багато на планеті!
     Весь бруд інформаційний оминайте, пастки можливі  вивчайте,
     І все  про себе викладати ні в якому разі не поспішайте.
     Він - помічник, знавець, порадник,
     Інформаційне джерело.
     Культуру виробіть роботи,
     Бо є добро, а є там й зло.
     Та вибір все ж таки за Вами, 
     Що оберете - те і буде.
     Давайте лише пам'ятати :
     Ми - українці, добрі, щирі люди. 
    

2 коментарі:

  1. Дуже цікавий, а головне корисний і актуальний пост. Адже дуже часто і діти, і дорослі не дотримуються елементарних правил етикету в мережі. До речі, дорогі Чомусики, етикет в мережі ще називають сетикет або нетикет:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо! Авжеж, ми також вважаємо, що потрібно дотримуватися правил етикету в спілкувані навіть в мережі Інтернет, де - всесвіт свободи і здавалося б вседозволеності.

      Видалити