11 березня 2013

Материнська пісня Наталії Забіли

Я хочу, щоб у мирній творчій праці
Квітчались села й кращали міста,
Щоб син мій будував ясні палаци,
Щоб колосилась нива золота.
Н.Забіла
Шановні Чомусики та Читайлики, як ви гадаєте, яка людина може написати такі добрі вірші? Певно, вона сама повинна бути дуже доброю і щирою? З такою людиною, Наталією Забілою,  5 березня бібліотекарі читального залу познайомили членів читацького об'єднання "Найрозумніші" (2 - Б клас ЗОШ № 5).
У цей день Наталії Львівни Забіли виповнилось 110 років від дня народження. Народилася у м. С.-Петербурзі, в дворянській родині. Коли Наталії виповнилося 14 років, сім'я з російської столиці переїхала в містечко Люботин поблизу Харкова. Ще шістнадцятирічною дівчинкою Наталя Забіла почала працювати вчителькою, закінчивши Харківський інститут народної освіти, надрукувала свій перший вірш.
Найпопулярнішою збіркою, яка вийшла у тридцяті роки була збірка "Ясоччина книжка", у після воєнний період вийшли з друку збірки "Олівець - малювець", "Хатинка на ялинці", "Зайчик", "Дерев'яний бичок" та інші.
На  літературному  ранку "Материнська пісня Наталії Забіли"  учасники читацького  об'єднання декламували свої улюблені вірші Наталії Львівни.    
Нічого досконалішого і цікавішого від казки у літературі для дітей ніхто ще не придумав і, мабуть не придумає. У казках Добро обов'язково перемагає Зло, Правда - Кривду, Працелюбство - Лінощі. Майже усі казки закінчуються щасливо. Але щасливими стають лише ті люди, які творять добро для інших. А Наталія Забіла творила добро для дітей і була однією із знаних майстрів авторської казки в Україні. Ім'я цієї чудової поетеси входить у когорту таких визначних казкарів, як О.Іваненко, В.Нестайко. Б.Чалий, В.Рутківський, Ю.Ярмиш.
У творах Наталії Забіли враховується радісне сприйняття життя дитиною, в її казках, як і в інших творах для найменших присутнє мажорне звучання: Плесканчик (Колобок), зазнавши небезпечних пригод, все ж залишається живим, звірі з казки "Рукавичка" повертають загублену річ  дівчинці, щоб не мерзли в неї руки, навіть Снігуронька в обробці казкарки йде з життя, не викликаючи смутку.
Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. І впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей  треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть краще. Саме тому книжки письменниці й донині читають, знають, люблять. По завершенню літературного ранку, учасники ознайомилися з книжковою виставкою "Щасливий дар творити для дітей ", яка присвячена творчому і життєвому шляху Наталії Львівни Забіли.
Отож, шановні Чомусики та Читайлики, читайте і захоплюйтесь.

7 коментарів:

  1. Світлана Петрівна12 березня 2013 р. о 20:28

    Молодці, колеги! По блиску в очах діток бачу, що не було байдужих, що всім учасникам сподобалась зустріч з новим автором, з новими книгами.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно, байдужих не було. А як наші діти читають вірші Наталі Забіли!!! Радіє серце, бо не все так погано у нашому домі.

      Видалити
  2. Творчість Наталії Забіли дуже цікава та змістовна, а головне дітям подобається, адже усі книги написані для малечі. Дуже гарний, правильно продуманий захід. Зичимо успіхів на професійній ниві!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякуємо, Оленко, за теплий відгук і небайдужість!

    ВідповістиВидалити
  4. Такі заходи вкрай необхідні на нашій бібліотечній ниві, адже вони розкривають поетів та письменників достаменно. Діти не просто повинні знати хто написав певний твір, але і розуміти душу автора, його внутрішній світ,життєвий шлях. Саме цього всього і навчаєте ви, шановні колеги. Подальших вам успіхів!

    ВідповістиВидалити
  5. Дійсно, є письменники, які цілком віддали своє життя дитячій літературі — дуже важкій, іноді малопомітній... Серед них гідно височить постать чудової поетеси Наталі Львівни Забіли, чиє життя покладено на вівтар служіння Дитячій Музі. Вона не лише основоположник української дитячої літератури, а й добра Мати, яка вчить своїх дітей жити по-мудрому.

    ВідповістиВидалити
  6. Добра, наповнена любо'ю дитяча поезія. Рада, що мені звернули на неї увагу у дитячому центрі. Купила яскраву збірочку "Олівець-малювець". Читаю синочкові перед сном. А недавно вдома знайшла мамину збірку "Під ясним сонцем" 1953 року. ЇЇ подарували ,коли йшла до першого класу. Там багато про Леніна, жовтенят. Але є багато й гарного почитати, чого немає у новій.

    ВідповістиВидалити