05 березня 2013

Парад муркотунчиків

Зовсім це не сміхота,
Справ багато у кота!
Потягнутись на світанку,
Покачатися на ганку,
Повилизувати спинку,
Подрімати ще годинку,
Потім смачно попоїсти,
Потім позручніше сісти,
Потягнутись солоденько,
І поспати ще гарненько!
Зовсім це не сміхота,
Справ багато у кота!

Зазвичай, котів у давні часи  вважали  як небезпечну істоту. Хоча в  українських легендах та переказах кіт постає твариною, що створена Богом. Так, у Літинському повіті вірили, що він тварина добра й оберігає людину від усілякого зла. В Подільській губернії до новозбудованої хати на одну ніч пускали чорних півня та кур­ку, на другу — чорних кішку та кота, й тільки потім уже перебира­лися самі перед сходом сонця із хлібом у руках. В Ушицькому по­віті (також на Поділлі) вважали, що кіт перетворився з рукавиці Пресвятої Богородиці. Нею вона кинула в нечистого, який плив через море, перекинувшись у мишу, — щоб спокусити Єву. Тому, з одного боку, кіт — творіння Пречистої Діви, але, з другого, він з’їв чорта, а отже, належить до тварин “нечистих”. Подібну роз­двоєність образу спостерігаємо й у світовій міфології.
А сьогодні, ми навіть не уявляємо свого життя, якщо у господі не буде лагідного, пухнастого, люб'язного котика. На честь "братів наших менших"  написано книг та складено чимало віршів,  з яким задоволенням я згадую Кицю - муру мого дитинства:
Киця-мура, де ти була?
я гукав,а ти не чула,
- Я сиділа під столом,
їла кашу з молоком.
Бібліотекарі міської бібліотеки для дітей із  задоволенням прийняли "Мяу - естафету".
1 березня у бібліотеці  відбувся "котячий бал". Учасникам зачитали  уривок із книги Каті Матюшкіної "Кіт да Вінчі. Пограбування банки"; розіграли  вікторину; а також запропонували поспілкуватися "котячою" мовою. Ви запитаєте, що ж можна сказати на котячій мові, крім "мур" та "мяу"? Ви помиляєтеся. Виявляється, що коли котики
- шиплять - то вони готуються до оборони, повідомляють про ворога;
- голосно шкребуть кігтями - хочуть привернути увагу;
- котик треться об ногу - просить, щоб його приголубили, показує свою відданість та любов;
- вуха стоять  вертикально - щось котика зацікавило;
- вигнута спинка - котик роздратувався та залякує ворога.

7 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Дякуємо. Ми намагалися зробити це свято цікавим і змістовним.

      Видалити
  2. Колеги, як гарно ви розповіли про цих милих тваринок!!! Чудовий віршик. Дійсно, як багато "важливих" справ у кота! Дякую, підняли настрій:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І правда, як мало ми знаємо про тих, хто живе поруч з нами все життя,і за якими ми так любимо спостерігати.

      Видалити
  3. Гарненькі котики, Ваш "котячий бал" просто супер! Ви молодці, навчили дітей котячої мови, тепер читачі зможуть зрозуміти своїх пухнастих улюбленців.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Завжди приємно знаходити спільну мову як з людиною,так і з твариною,а особливо з такими дивними створіннями,як котики.

      Видалити
  4. На мою думку коти краще розуміють наш настрій ніж буває людина , людину. Я можу навести свій приклад , мій кіт завжди розуміє мене коли я з ним розмовляю, починає зі мною розмовляти на своїй мові. А також ще відомо - коти лікують людину.

    ВідповістиВидалити