13 березня 2013

Подорож у країну Журналію

Днями, у міській бібліотеці для дітей, відбулася захоплююча "Подорож у країну Журналію". Ви запитаєте, що там може бути такого цікавого, щоб привернути увагу шановних Чомусиків та Читайликів до часописів? От познайомитися з новинками літератури, то зовсім інша справа, а журналам такої уваги приділяти не варто. І саме тому, щоб розвіяти ваше помилкове ставлення до періодичних видань, бібліотекарі читального залу для читачів 5  - 9 класів організували та провели бібліографічний огляд журналів, які надходять до фонду бібліотеки.
Перш за все для того, щоб  вирушити у подорож, бібліотекарі запросили у компаньойни учнів    6 - х класів ЗОШ № 5. Під час подорожі туристами, тобто організаторами та учасниками, було здійснено декілька зупинок.
І так, перша станція, яка дала змогу познайомитися з науково - популярними журналами, а саме: "Країна знань", "Вокруг света", "Колосок", "Український історичний журнал", "Юний натураліст", "Юний технік України", "Будьмо здорові", "Юний моделіст - конструктор", "Берегиня", "Чумацький шлях".  Але знайомство відбулося не звичайним переглядом часопису, а  у ігровій формі. Ексурсоводи задавали питання, відповіді на які "туристи" (учні 6-х класів)  знаходили у журналах.
Науково-популярні журнали - це місток між академічною наукою і реальним життям. Такі журнали сприяють розвитку не лише пам'яті, але й мислення; вони формують мотивацію до творчості,  сприяють вихованню освіченої, гідної людини, справжнього патріота, який знає історію науки своєї країни і прагне її розвивати.
Другу станцію для "туристів" організували учні 6 - а класу ЗОШ  № 5 (Мельничук Юлія, Гаврилюк Марійка, Жеребчук Анастасія, Пуха Анна, Мельник Анна, Дем'янова Катюша, Пасічник Вікторія, Гуляс Тетянка, Ліщинська Юлія, Поліщук Тамара, Шашкевич Маринка, Даринка Приймук)  запропонувавши   унікальний проект для школярів, вчителів та батьків, а саме "Шкільний журнал", який  містить пізнавальну, освітню, виховну та розважальну інформацію, та спрямована на розвиток дитячої творчості; цікавинки з історії, літератури, астрономії. Коло читачів та позаштатних авторів постійно збільшується.
А третя станція була у подорожуючих розважальною. Ви запитаєте, яким чином можна розважатися читаючи журнал? Уявіть собі, можна. По - перше, у вас виникло бажання дізнатися про шоу-бізнес, молодіжні новини, статті на різноманітні теми (кохання, стосунки з однолітками та старшими, навчання, хобі, спорт), психологічні тести, анекдоти, конкурси (з призами!), оповідання й повісті, гороскопи, пронизливі дописи читачів... І це далеко не все. А дати відповіді на  це можуть часописи "Однокласник", "Юная леди", "Лиза", "Отдохни".
Не варто обійти увагою і  дитячий мистецький журнал “Джміль”. Він легко і цікаво знайомить читачів з азами живопису, музики і літератури. Матеріали журналу направлені на розвиток художньої культури, зв’язного мовлення, акторських здібностей, логіки, асоціативного мислення, подаються методичні вказівки щодо роботи батьків з дітьми, вчителів на уроках малювання та розвитку творчих здібностей в цілому. Тут можна знайти і тексти дитячих пісень з нотами, уроки танців.  Добрий друг дитині, помічник батькам і педагогам.
І це далеко не весь перелік періодичних видань, якими багата наша книгозбірня.
Бібліографічним оглядом дитячої преси ми намагались зорієнтувати слухачів у великій кількості дійсно якісних видань для дітей, спонукати їх до використання кращих журналів.

11 коментарів:

  1. Ви праві, багато цікавого не тільки в книжках. Відкривши журнал, можна здійснити захоплюючу подорож, пізнати безліч нового.
    Молодці, Ваш бібліографічний огляд пройшов незвично.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо.Нам хотілося, щоб дітям було цікаво.

    ВідповістиВидалити
  3. Мені подобається часопис "Однокласник". Так як у ньому міститься інформація, якою цікавляться діти. Розповідається про сучасних зірок та описується шкільне життя...

    ВідповістиВидалити
  4. '' Однокласник'' дуже цікавий журнал. Діти його читають з великим задоволенням.

    ВідповістиВидалити
  5. Сьогодні є дійсно багато яскравих і змістовних періодичних видань для дітей. Молодці, що знайомите діток з ними.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо.Дитячі журнали приваблюють кольоровими малюнками,фотографіями і цікавими повідомленнями.

      Видалити
  6. Прочитавши вашу публікацію, шановні Чомусики &Читайлики, виникло бажання і нам провести таку ж цікаву мандрівку по сторінках періодичних видань. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  7. Дякуємо.Надіємося, що співпраця з вами буде дуже продуктивною.

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже корисними і цікавими є журнали для дітей"Колосок", "Я вивчаю українську", "Географія для допитливих"

    ВідповістиВидалити
  9. Журнал ''Колосок'', також є у нашій бібліотеці.Особливо ним зачитуються діти середнього шкільного віку (5 - 6 кл.)Дітям подобається читати про кришталеві підвали та мармурові палаци,про дивовижний,цілющий і корисний пісок,про історію виникнення різних рослин і квітів, і їх значення в житті людини, та багато іншої корисної інформації.

    ВідповістиВидалити

  10. "Український історичний журнал" - цей журнал рекомендовано вчителям, також учням 9-11 класів. Він надає цікаві факти про голодомор в Україні. Особливо допоможе викладачам історії.

    ВідповістиВидалити