07 травня 2013

Йде по світу весна без війни...


 Знову до нас вже прийшло
Свято знайоме й священне!
Згадуєм завжди його - вічне, святе, сокровенне.
Свято це для всіх!
Свято Перемоги!
Не забуть повік
Фронтові тривоги,
Хоч пройшли роки,
Як салют лунає:
"Перемога! Перемога! Перемога!"
П.Сидорчук
День Перемоги! Його урочистим салютам не змовкнути у віках, його сльозам радості не забутися ніколи. Адже цей травневий день 1945 року увійшов в історію людства як свято Миру, свято визволення планети від фашизму.
Перемога... Вона прийшла до нас 9 травня 1945 року не в лавровому вінку - урочиста і спокійна, а  в образі старої матері, опустила натруджені руки і над Європою вперше настала тиша. і, якщо зараз сміються діти, плавиться сталь, росте хліб на полях, то це тільки тому, що була Перемога.
68 років тому тридцятьма артилерійськими залпами із тисячі гармат салютувала Батьківщина своїм відважним воїнам, сповіщаючи на весь світ про закінчення найстрашнішої в історії людства війни.
Понад півстоліття минуло з того дня, коли замовкли останні постріли, прийшов мир, за який заплачено понад 30 мільйонами життів наших співвітчизників. Але кожен рік ми згадуємо цей день і вшановуємо переможців. Ось і  у  квітні у міській бібліотеці для дітей ми запросили  та вшанували переможців, ветеранів Великої Вітчизняної війни, Почесних громадян міста Бердичева, поковників у відставці Сухостваського П.А та Борисюка М.К.
У ці  дні був настрій  у  ветеранів, незважаючи ні на що, піднесений, святковий, хоча і радість – з гіркотою й сумом по загиблих, з ностальгією по молодості. За післявоєнні роки наші ветерани, незважаючи ні на що, не збайдужіли до свого минулого, не розгубили в пам’яті найменших вражень, почуттів і пристрасті, з якими ходили в атаки, розвідки, визволяли кожну п’ядь рідної землі.
Ветеранів зустріли учні , які стояли живим коридором на майданчику біля дитячої бібліотеки. Під час зустрічі учні 3-х та 4-х класів НВК № 3 мали нагоду не лише послухати спогади, а й поспілкуватися з ветеранами та дізнатися про важкі буремні роки війни.
На завершення ведучі вечора - зустрічі "Йде по світу весна без війни" (Ліщинська О.В. та Крицький О.) до усіх присутніх звернулися, щоб усім миром зробити так, щоб нинішні і прийдешні покоління завжди пам’ятали подвиг тих, хто поліг, визволяючи рідну землю, хто повернувся переможцем. А ветеранам побажали щастя й здоров’я на многії літа, і щоб не один рік ми мали можливість з ними зустрічатися. Пам’ять потрібна полеглим, живим потрібна увага.                                                                                                              
Ми - не діти війни,
Ми дітьми її  тьми не були.
Ми у мирі, у щасті, у тиші зростали.
Але пам'ять про те, що творила пекельна війна
Щоденно в душі ожива...

 
Відеосюжет телерадіокомпанії ВІК

1 коментар:

  1. Ми, молоде покоління, повинні пам'ятати про ті страшні роки війни та бути вдячним усім, хто не жалкуючи життя здобув для нас мирне життя.

    ВідповістиВидалити