28 серпня 2013

Блакитний птах світової літератури - Моріс Метерлінк.

Шановні Чомусики та Читайлики! І знову з вами "Календарик - нагадайлик". Сьогодні Всезнайка разом з вами  подорожуватиме по чудовій країні - Бельгії, батьківщині прекрасного письменника, драматурга  і філософа, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1911року) Моріса Метерлінка.


Моріс Полідор Марі Бернар Метерлінк  - народився 29 серпня  1862 року в бельгійському містечку Генті, в родині багатого нотаріуса. За наполяганням батька, юнак їде до Парижа - вивчати право, і там захоплюється творчістю поетів - символістів. У1889 році Метерлінк випускає у світ першу збірку віршів  " Теплиці " і першу свою п'єсу " Принцеса Мален". Так розпочався символістський театр Метерлінка, де головним героєм виступало Невідоме. Рання драматургія Метерлінка базувалася на естетичній теорії, яку він виклав у книзі " Скарби смиренних "
( написаній у 1896 році ), зокрема в творі - есе "Трагічне щоденного життя".У ньому письменник виклав основні принципи символістської "нової драми", а також дав назву своєму театру - "театр статичний", або "театр мовчання".Далі були п'єси "Пелеал і Мелісанда", "Амадіна і Паломід" та інші - у яких автор стверджує, що світом керує Любов. А далі йдуть п'єси романтичного характеру: "Аріана і Синя Борода", "Сестра Беатріса","Монна Ванна". Потім настає новий період у творчості Метерлінка, пов'язаний з реалізмом, про що розповідають його п'єси: комедія "Чудо святого Анонія", романтичні казки "Синій Птах" та "Жизель"
.
Одним з найвизначніших досягнень М.Метерлінка стала п'єса - казка "Синій птах", яку він написав у 1908 році. П'єса багата на фантастику, її головні герої з легкістю переносяться в чарівний світ казкових образів. Головні герої п'єси - діти, брат Тільтіль  і сестра  Мітіль  вирушають  в довгу дорогу на пошуки Синього Птаха, який потрібен для хворої онуки феї Берілюни. Чарівна зелена шапочка допомагає дітям бачити те, що вміщають у собі різні предмети, наприклад: душу хліба, вина, перцю. За її допомогою можна переноситися в минуле і майбутнє. Пошуки Синього Птаха приводять героїв у палац феї Берілюни, у Країну Спогадів, Палац Ночі, Ліс, Цвинтар, Сади Блаженства і Царство Майбутнього. За цими казковими краями проглядає повсякдення з його клопотами. Кожна наступна картина п'єси розкриває специфічне бачення драматургом світу, його розуміння моральних обов'язків людей. Царство Майбутнього в п'єсі - це гімн людині, її не обмеженим і прекрасним  можливостям, а разом з тим віра  драматурга в те, що людина зуміє зробити життя кращим. Про те, які пригоди чекають на дітей у Чарівному лісі ви можете дізнатися, коли прочитаєте цю книгу. 
Багато творів написав Моріс Метерлінк. Він автор численних есе і мемуарів. Окремі драми Моріса Метерлінка перекладали Леся Українка (“Неминуча”, 1901), Євген Тимченко (“Сліпці”, 1909; “Непроханий гість”, “Всередині”, “Синя пташка”, 1918), Марія Грінченко (“Монна Ванна”, 1907),та інші українські письменники. Переклад цих творів мав чималий вплив на український літературний процес кінця ХІХ — початку ХХ ст. Творчістю драматурга захоплювались також Іван Франко, Ольга Кобилянська, Василь Стефаник, Михайло Коцюбинський, Олександр Олесь. У радянській Україні “Синього птаха” перекладали Максим Рильський і Надія Гордієнко-Андріанова, але окремим виданням твір не виходив. За часів незалежності були переклади з російської Степана Грицюка (1997) та низка переказів Юрія Надзбручанця, Б. Бойко, Н. Павловської, а також видання п'єс: “Сліпі”, “Пелеас і Мелісанда”, “Аріадна та Синя Борода”, “Блакитний птах” -  2007 рік і "Блакитного птаха" (Тернопіль: Богдан, 2011рік) у коментованому перекладі Д. Чистяка. У літературознавчих розвідках до драматургії Нобелівського лауреата звертались І. Франко, Леся Українка, О. Білецький, М. Рильський, К. Шахова, Я. Кравець, Д.Чистяк та інші. Перше українське дисертаційне дослідження, присвячене доробку письменника в Україні, - "Лінгвопоетика міфологічного інтертексту в ранній драматургії М.Метерлінка", виконане Д.Чистяком у 2012 році.
У 1911 році Моріс Метерлінк став лауреатом Нобелівської премії з літератури «за його багатосторонню літературну діяльність, і особливо його драматичні твори, що відрізняються багатством уяви і поетичною фантазією».
 У 1940 році Метерлінк втік від німецької окупації до США. Але у 1947 році, через проблеми зі здоров'ям, повернувся до Франції. Помер у Ніцці 6 травня 1949 року  від серцевого нападу. 
Отже, любі мої Чомусики та Читайлики, "Календарик - нагадайлик" запрошує вас відвідати міську бібліотеку для дітей, щоб  краще ознайомилися з фантастично чарівними творами  бельгійського письменника Моріса Метерлінка. Чекаємо на вас у нашій бібліотеці!

2 коментарі:

  1. Мені подобається твір М.Метерлінка "Синій птах". Де письменник розкриває феномен щастя людини.У творі головні герої подорожують по світу в пошуках щастя, а знаходять його у себе вдома.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую,Вам,Олено.Моріс Метерлінк - письменник і драматург, твори якого не кожен зрозуміє.

      Видалити