12 жовтня 2013

Майстри пензля

Дорогі Чомусики й Читайлики! 13 жовтня в нашій країні відзначається професійне свято – День художника. Це дуже творча професія. Роботи художників дарують нам естетичну насолоду, радують зір...
Діти! Мабуть, ви і не уявляєте того часу, коли не існувало фотографії. Коли єдиним засобом увіковічити для нащадків те, що бачиш власними очима, був малюнок, картина, гравюра. Сьогодні лише на картинах ми маємо можливість побачити обличчя таких видатних постатей, як Богдан Хмельницький чи Іван Мазепа. Лише картини покажуть нам будинок, в якому проживав Григорій Сковорода та шляхи, якими пройшов Петро Могила. Що ж до Бердичева, то лише на гравюрах та малюнках побачимо портрет власника містечка Яна Тишкевича чи осаду бердичівської фортеці російськими військами під командуванням генерала Петра Кречетнікова. Та й сьогодні старовинний Бердичів надихає сучасників на створення малюнку, пейзажу, що розкриває суть, сутність нашого древнього, але все ж молодого міста.

Бердичів на картинах... Наше рідне місто...
Пропонуємо вам переглянути картини, малюнки, гравюри майстрів пензля – як сучасних, так і сивої давнини, – на творах яких зображений Бердичів. Усі картини цілком умовно розділимо на три категорії: картини майстрів минулого, картини сучасників та картини і малюнки бердичівських майстрів пензля. Представляємо вашій увазі, дорогі друзі, невеличку картинну галерею, що, ми впевнені, буде наповнюватись все новими та новими творами. Невелику, тому що це далеко не повний перелік картин та художників, що відтворювали на своїх полотнах Бердичів. Тут поки що не представлені роботи Миколи Єгоровича Жукова, що творив у Бердичеві в середині 1970-х років; уродженця Псковщини Юрія Наумова, що з 1961 по 1971 рр. викладав у Бердичівському педагогічному інституті; Миколи Кулавіна, що проживав та працював у нашому місті. З окремими творами цих майстрів можна ознайомитись у Музеї історії міста Бердичева.
Давайте щиро привітаємо всіх художників рідного міста зі святом та побажаємо, щоб творча наснага не міліла, а їх роботи і надалі наповнювали наші серця теплом, радістю та захватом. Шановні майстри пензля та пера! Хай визнання вашого таланту та вашої праці буде щирим!
А вам, дорогі Чомусики й Читайлики, приємного перегляду!
Джерела:
 А. Горобчук, В. Котов, 2008-2013 рр. При використанні матеріалів посилання на веб-сайт "Мій Бердичів"
 http://my.berdychiv.in.ua/

7 коментарів:

  1. Поздравляем художников всех,
    Чтобы в творчестве был вам успех,
    Вдохновения по больше всегда,
    И в картинах была доброта.

    ВідповістиВидалити
  2. Може й у вас, дорогі Чомусики й Читайлики,є малюнки, на яких зображене рідне місто? Ми готові їх у нашому блозі показати всім!

    ВідповістиВидалити
  3. Чудові роботи, прекрасні краєвиди Бердичева. Молодці! На нашому блозі ТВОРЧА СТЕЖИНКА ми також прославляємо наших любих бердичівлян, детальніше читайте тут: http://tvorchastezhunka.blogspot.com/2013/10/5.html

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо, шановні колеги, за високу оцінку нашої праці! Будемо об’єктивними, ваша творча праця теж активно б’є джерелом! Так тримати!

    ВідповістиВидалити
  5. У нашому місті багато художніх майстрів. Ми поважаємо художників минулого і сучасності. Радіємо за їх творчівсть.

    ВідповістиВидалити
  6. Хочемо бачити також наш Бердичів і на малюнках Чомусиків та Читайликів. Малюйте та надсилайте! Обов’язково покажемо!

    ВідповістиВидалити