25 жовтня 2013

Велич Кобзаря

Покоління поколінню
Про тебе розкаже.
І твоя, Кобзарю, слава
Не вмре, не поляже.
 9 березня 2014 рік - 200 років тому з бідної хати моринського кріпака Григорія Шевченка  вийшла в широкий світ, у вічну дорогу крізь серця мільйонів людина, яка своїми піснями - подвигами піднялась до вершини всенародної слави і заслужила безмежну вдячність людей всієї планети - Тарас Григорович Шевченко.  Він був чудовим художником, читав багато літературних творів, відвідував театр і оперу, проте життєвий шлях був дуже важким. Із прожитих 47 літ він 24 роки був кріпаком, 10 років провів у засланні, у військовій муштрі, 3 з гаком роки поет провів під постійним наглядом поліції. І лише 9 років - він прожив вільною людиною. Все життя його - то важкий труд, де було так мало місця для щастя.

 На творах Кобзаря зростали, морально мужніли, духовно збагачувалися кращі українські письменники, поети, художники, музиканти. Завдяки йому міцніли світоглядні позиції Івана Франка, Лесі Українки, Павла Грабовського, Михайла Коцюбинського, шліфувалася поетична майстерність Максима Рильського, Павла Тичини, формувалася муза Миколи Лисенка, братів Майбороди.
 З метою гідного відзначення 200-річного ювілею видатного сина українського народу, Указом Президента України від 11.04.2012 № 257/2012 оголошений Роком Тараса Шевченка.    
 Для якнайширшого розкриття змісту і творчості Т.Г.Шевченка у період відзначення 200-річчя від дня його народження у рамках проекту "Життя як легенда"  Бердичівська міська бібліотека для дітей запланувала ряд мистецьких заходів, зокрема у співпраці з журналістами  Бердичівської міської редакції двічі на місць у рубриці "Тарасовими шляхами" озвучуються літературні радіобесіди.
Також започатковуємо рубрику "Живи в мені ти, спів святий Тарасе..." де ви, шановні Чомусики та Читайлики, будете мати змогу збагатити свої знання про життєвий та творчий шлях видатного українця  - Тараса Шевченка.

6 коментарів:

  1. Хороша ідея! Ми з радістю будемо слідкувати за вашими радіобесідами.

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго дня. Хочеться зауважити, що нам вкрай необхідно пам'ятати наше минуле. Наші діти мають знати хто такий Тарас Шевченко!

    ВідповістиВидалити
  3. Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу людина, ім'я якого Тарас Шевченко. Це окраса і гордість української нації.Творча спадщина письменника - світова слава українського письменства. Добре,що ви започаткували такий проект для своїх користувачів.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо за підтримку. Тарас Григорович — самородок, дар Божий для українського народу, всього людства. З роками його велич тільки ще збільшується.

    ВідповістиВидалити
  5. Мені подобається Т. Шевченко, як особистість і я із задоволенням перечитую його твори. Дякую.

    ВідповістиВидалити
  6. Запрошуємо Вас, Олено, також долучитись до дослідження життєвого і творчого шляху Т.Шевченка. Дякуємо Вам за те, що ви є прихильником нашого блога.

    ВідповістиВидалити