13 грудня 2013

Особа і особистість

У сиву давнину слово "особистість" означало маску, личину, яку одягали клоуни або скоморохи, щоб веселити народ на майданах та вулицях.
Тепер слово "особистість" означає привабливість людини, її духовне багатство, неповторність. Та чи можна будь - яку людину назвати особистістю? Поміркуємо про це на сторінках рубрики "Поради чемних взаємин та гарних манер". 

Коли народжується дитина, ми говоримо: "Народилася людина". Чи можемо ми в цьому випадку сказати, що народилась особистість? Ні. На світ з'явилася особа, якій ще треба стати особистістю.
В цьому випадку, дорогі Чомусики та Читайлики, дуже важливо з дитинства додержуватись усталених норм поведінки без примусу і нагадування. Тому що бажання здійснити свої мрії, стати шанованою людиною, особистістю інколи ускладнюється тим, що ця людина не вміє поводитись з іншими, не знає елементарних правил культури.
Багато років тому відомий англійський філософ Джон Локк (1632 - 1704), говорячи про почуття міри, "золотої середини", прищеплене з дитинства, стверджував, що в погано вихованої людини сміливість набуває форм грубості, вченість обертається дріб'язковим педантизмом, простота - неотесаністю, добродушність - улесливістю. Вихованість і справді відчиняє двері й серця, вона допомагає людині не бути аж надто балакучим, але й не мовчати у товаристві, підкаже, як не бути нудотно лагідним або, навпаки, черство - сухим у спілкуванні з близькими, навчить не турбувати інших через дрібниці, а ще - не скупитися на подяку чи похвалу.
Становлення особистості триває все життя. Щоб нею стати, треба щоденно вдосконалювати власні якості та позитивні риси характеру, такі як : доброта, відкритість, чесність. Адже, коли говорять про багатий внутрішній світ людини, мають на увазі, що її дії і вчинки не суперечать її словам. До такої особистості ставляться з повагою.
І в цьому випадку абсолютно не важлива галузь досягнень. Тому що кожна людина до чогось прагне. Хтось хоче стати лікарем, хтось - банкіром, а хтось - спортсменом. В кожній професії можна досягти успіхів.
Потрібно лише пам'ятати : самовдосконалення й саморозвиток триває все життя людини. Якщо тільки мріяти - нічого не досягнеш. Треба доводити задумане до кінця. Щоб стати особистістю у житті треба виробити в собі наполегливість.
 

0 комент.:

Дописати коментар