31 березня 2014

Доброта - це краса людської душі

Дорогі Чомусики та Читайлики , рубрика "Поради чемних взаємин та гарних манер" всіх вітає та пропонує зробити ще кілька кроків на шляху до доброти!
 Ми часто чуємо ці слова: доброта, доброзичливий, сердечність, людяність, милосердя. Усвідомлюємо, що світ тримається на небайдужих, на тих, хто завжди відгукнеться на чужу біду, чужу потребу.
 Як усім нам хочеться чути більше щирих, добрих слів... Як хочеться бачити навколо очі, які б сяяли теплом та любов'ю!..
 Колись Бернард Шоу сказав: "Тепер, коли ми навчилися літати по небу, як птахи, плавати під водою, як риби, нам бракує тільки одного: навчитися жити на землі, як люди." 

 Усі ми прагнемо, щоб у сім'ї, на роботі, у шкільному житті, та  навколо нас були лише добрі, люблячі, милосердні, щирі та турботливі люди, які завжди зрозуміють, допоможуть, підтримають і словом і ділом. Цього легко досягти, не забуваючи, що є слова, що білі - білі, як конвалії квітки, лагідні, як усміх ранку, ніжносяйні, як зірки. Є слова, як жар пекучі і отруйні, наче чад.
 Буде добре, коли ви запам'ятаєте:
1. Бути хорошим співрозмовником - означає вміти добре слухати.
2. Спілкуючись із людиною, намагайтеся щоразу сказати їй добре слово, причому щире.
3. Важливе не лише те, що говориться, а й як.
 Отже, добро - це духовна категорія, її не можна торкнутися, понюхати, посмакувати. Добро можна тільки відчути: це ласкаве, добре, ніжне ставлення, це готовність допомогти в скрутну хвилину, це любов до навколишнього світу. Це те, що дозволяє нам радіти, любити, співчувати.
 Запам'ятайте, наші Чомусики та Читайлики, добра людина схожа на ясне сонечко, тому що вона всіх вміє зігріти і освітити своєю любов'ю, турботою, ласкою, щирістю та щедрістю. Тому що, якщо у світі є любов, то нема війни. Діти ростуть щасливі і радісні. Якщо переважає ласка, то не буде жодного камінного серця, не буде в душах людських кришталиків льоду, а буде всім тепло, затишно і привітно. Якщо є прихильність, то немає задавак і забіяк, а всі люди один до одного ставляться дружньо, прихильно, поважають одне одного і не протиставляють себе іншому. А якщо переважає щирість, то немає брехні, є правда і всі серця відкриті і чесні. Якщо більше в світі співчуття, то біда відходить геть, бо люди допомагають одне одному словом і ділом, кажуть щирі і добрі слова.
 Всезнайка вірить і сподівається в те, що хоч би як багато було на землі непорозуміння, егоїзму й байдужості - добра, істини і справедливості все ж більше. Адже добро завжди перемагає зло.                                               
                                                                    Так було, так є і так буде!
 Є поміж нас багаті й бідні.
 Кому що треба, доля не пита.
 Та є дві речі, всім нам необхідні:
 У світі - мир, а в душах - доброта.

2 коментарі:

  1. Добро - це подарунок світла від Бога. Хто має всередині світло - справді щасливий.

    ВідповістиВидалити