25 березня 2014

Дивовижне про книгу

З того часу, коли з'явилася на світ перша книга, пройшли сотні тисяч років. Наше ставлення до неї звичайне, буденне,  тому що книга для нас доступна.  Раніше, сотні  років тому, книга була диво,  а  для простого селянина навіть розкішшю. Отже, шановні Чомусики та Читайлики,  наш допис присвячується її Величності - Книзі.  Всезнайка запрошує  вас у захоплюючу Країну Книголяндію.
Це відбувалося тоді, коли люди ще проживали племенами, коли добували вогонь, коли ще люди жили у печерах. З часом у них  виникла потреба передати інформацію. Яким чином це зробити ніхто не знав, хоча... спочатку почали використовувати вузликове письмо та нанесення малюнків на скелю.

 Минув певний час у пошуках іншого матеріалу - більш зручного  для передачі інформації. Наприклад, у Месопотамії почали використовувати для цього глину. Зробивши глиняні плитки, люди спеціальними паличками видавлювали знаки, після чого сушили такі "книги" на сонці, або обпалювали у печі. Ось так з'явився і клинопис.
Але і клинопис  не влаштовував людей, тому що був незручний у використанні. В ті часи, щоб доставити 2-3 книги потрібен був віз. Тому знову виникла потреба у іншому, більш зручному й легкому матеріалі для написання інформації.
Уявіть собі Стародавній Єгипет, в той час  будуються піраміди та палаци, де для будівництва використовували папірус, який як виявилося дуже гарно вбирає фарбу. Відтоді почали використовувати папірус для письма, хоча він був дуже крихкий, і їх склеювали та скручували у сувій, до речі такі книги називалися "книга-сувій".
Також  книги - сувої виготовляли з пергаменту - тонкої шкіри кози або телят. Для виготовлення таких книг потрібно було стадо худоби.
Окремі народи користувалися  дерев'яними дощечками для виготовлення книги:  їх змащували воском, а потім видряпували літери металевими паличками.
А який матеріал для створення  книги  використовували  на території Київської Русі, про це Всезнайка розповість вам  у наступному дописі.

Цікавинки про книги:
  • У світі існують книжки - "колібрі". Кожна буква розміром 1,5 мм. Прочитати її без лупи не можливо;
  • Книга-велетень важить 85 кг, а заввишки 2 м;
  • У  наш час вийшла книжка "Бурштинова оповідь", в якій деякі сторінки виготовлені у вигляді що найтонших пластикових акваріумів із морською водою, водоростями та шматочками бурштину;
  • В Італії вийшла "З друку" унікальна "Золота книга". Вона називається "Шлях людини". Сторінки її виготовлені із золота найвищої проби. У книжці 60 сторінок, на їх виготовлення пішло 100 г. дорогоцінного металу. Обкладинка виконана зі шкіри із золотими прикрасами ручної роботи.

1 коментар:

  1. Дякуємо за чудовий матеріал про книгу. Будемо використовувати його на відкритих бібліотечних уроках.

    ВідповістиВидалити