21 березня 2014

Тарас Шевченко у споагадах сучасників

Шановні, Чомусики та Читайлики, як ви знаєте  2014 рік - оголошено Роком Тараса Григоровича Шевченка.  Творчість і біографія Тараса Григоровича вивчені на сьогодні досить ґрунтовно, але що далі йде час, то стає все більш зрозумілим: освітлення його літературної та мистецької діяльності залежали від поточних переваг і актуальностей періоду.
У фондах міської бібліотеки для дітей є чимало документів про життєвий і творчий шлях Кобзаря, серед яких варто виділити збірник «Я дуже щиро Вас люблю…»:Шевченко у розповідях сучасників», упорядником якої є О.В.Ковалевський. Збірка була видана за Національною програмою випуску соціально значущих видань Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

 Основою збірника стала повість княжни В.М.Репніної про Т.Шевченка з яким вона познайомилася в своєму родовому маєтку 1843 року в Яготині Полтавської губернії. Також опубліковані і листи Варвари Репніної до Тараса Григоровича, які дають можливість дізнатися про певні епізоди  життя поета. Доповнює збірник цілий масив спогадів сучасників Шевченка про нього, серед яких відомі імена – Пантелеймон Куліш, Микола Костомаров, Іван Тургенєв, Микола Лєсков та інші.
Цінним у збірнику про національного пророка є матеріали Олександра Матвійовича Лазаревського (1834 – 1902) – українського історика.  Його знайомство з Шевченком відбулося 1858 року у Петербурзі: Олександр Матвійович доглядав за Тарасом Григоровичем під час хвороби, брав участь у перевезенні його тіла в Україну. У своїх споминах О.М.Лазаревський зазначає, що життя поета можна поділити на п’ять окремих періодів:
  • 1814 – 1828 рр. Дитинство Шевченка, тобто життя поета на батьківщині, в його сімейному колі;
  • 1828 – 1838 рр. Життя Шевченка у свого поміщика, поїздка з ним по західній Росії і перебування у маляра Ширяєва;
  • 1838 – 1847 рр. Вільне життя Шевченка; перебування його в Петербурзі;
  • 1847 – 1857 рр. Життя Шевченка на засланні: перебування його в Оренбурзі та Орській кріпості, плавання по Аральському морю, і життя в Ново петровському укріпленні;
  • 1857 – 1861 рр. Звільнення Шевченка; перебування його у Нижньому Новгороді, приїзд до Петербурга; поїздка на батьківщину в 1859 році, повернення до Петербурга; смерть.
Ці та інші спогади сучасників Тараса Григоровича дають змогу якомога більше дізнатися про життя та творчість митця.
Вразили мене і спомини про Кобзаря, Варфоломія Григоровича Шевченка – родича Тараса Григоровича.
Книга буде корисною найширшому колу читачів, а також учням як загальноосвітніх навчальних закладів, так і студентам вищих навчальних закладів. Запрошуємо вас, Чомусики та Читайлики, завітати до бібліотеки та докладніше ознайомитися із діяльністю Тараса Шевченка як борця за справедливість, поета, художника,  та просто людиною.

Використані джерела:
«Я дуже щиро Вас люблю…»: Шевченко у розповідях сучасників (Текст) / Упоряд., передм., прим. О.В.Ковалевського. – Х.: Прапор.2004. – 352с.

2 коментарі:

  1. Дуже цікава книга. Буду радити читачам, щоб прочитали.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Княжна Репніна була першою, хто назвав тоді ще тридцятилітнього поета генієм. Книга буде корисною найширшому колу читачів, зокрема шкільництву і студентству.

      Видалити