15 жовтня 2014

Шляхи воєнної звитяги


 У календарі кожного народу багато свят – урочистих днів, присвячених видатним подіям або пам'яті людей. У такі дні люди від малого до великого вшановують видатних людей, або ж згадують обряди певних свят.
14 жовтня, юні читайлики 5- А класу ЗОШ № 5 завітали до бібліотеки та дізналися про свято Покрови. Адже Покрова – найтрагічніша сторінка в історії козацтва. Це свято пов’язане з легендою про облогу Константинополя сарацинами - ворогами і допомогу Божої Матері. Людям, які молилися в храмі про оборону міста, з’явилося її видіння: Богородиця, знявши з голови хустку – покров, простерла її над усіма. Вороги, дізнавшись про це, зняли облогу і відступили. Від тієї хустки – Покрова-свято й дістало назву. Давно те діялося…
Під час історичної експрес-інформації  "Згадаймо минуле, згадаймо славетних гетьманів справи"  Ліщинська О.В. розповіла,  що свято Покрови й нині відзначаються по всій Україні. Правиться служба в соборах і церквах. Коли князь Ярослав Мудрий 1036 року розбив печенігів – то з вдячністю до Бога і Пресвятої Діви Марії побудував у Києві собор Святої Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах. Також як покровительку і заступницю православного воїнства Матір Божу Покрову шанували козаки.
Президент України встановив 14 жовтня, коли святкується Покрова Пресвятої Богородиці, новим державним святом – Днем захисника України.Таке рішення прийняте з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».


2 коментарі:

  1. Дякуємо за те, що проводите пізнавальні заходи з дітьми і навчаєте їх шанувати традиції.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Світ українських традицій безмежний. Це справжня духовна скарбниця нашого народу, яку потрібно пізнавати більше.

      Видалити