30 січня 2015

Яблунева пригода


Яблук повні в нас корзини -
Ми збираєм вітаміни,
Яблучний пиріг печемо,
Всіх до себе в гості звемо
.
За вікном на вулиці земля вкрита снігом, відчувається невеличкий морозець, вітерець хитає  гілля дерев, тобто владарює зима - чарівниця. А у бібліотеці в цей день відбуваються справжні дива. Ви напевне думаєте, яке ж це диво може статися у бібліотеці? А ось яке - юні Читайлики збирали урожай яблук. Ви здивовані? Так, так, саме урожай яблук.  Читачі  5 - х класів були активними  учасниками  у пізнавально - розважальній ігри "Чарівне яблуко".

  Яблуня - найстаріша культурна рослина на планеті Земля, адже про плоди яблуні згадуються у міфах про Геракла; саме з яблука почалася Троянська війна; яблуня росла у висячих садах Семираміди - одному із семи чудес світу...
 Атмосфера заходу, без перебільшення, була справді чарівною. Під фанфари з відомої телепередачі "Що? Де? Коли?" розпочалося змагання між командами "Червоне яблуко" (5 - А класу ЗОШ № 5) та "Жовте яблуко" (учні 5 - Б класу ЗОШ № 5). У чорному саквояжі знаходився загадковий предмет, якому була присвячена гра.
Протягом тридцяти хвилин  командам потрібно було  вказати про корисні властивості яблука, знайти літературу та назвати якнайбільше страв із  яблук, перелічити  оповідання, казки, вірші,які присвячені знову ж таки яблуні та яблукам, назвати прислів'я та приказки про яблука, а також вказати інтернет - ресурси присвячені яблуневій родині.
Команди, отримавши завдання, за яблучними підказками вирушили у захоплюючу пізнавальну яблуневу  подорож. У ході змагання, учасників очікували і різні перешкоди: книги про яблука  розставлені  не за бібліотечними вимогами; періодичні видання були "розкидані" по приміщенню бібліотеки;  умовний знак "не вірно" вказував  про місце знаходження ДБА.
Скільки ж  цікавої та корисної інформації  учасники  знайшли  у книгах та журналах про відоме всім яблуко: це  і його властивості, і різноманітні страви з яблук, крім того легенди, оповідання та казки. Для пошуку інформації використовували як традиційні  (предметно - алфавітний покажчик, систематичний каталог, картотека віршів, друковані видання), так і інноваційні (інтернет - ресурси) форми. В мережі Інтернет знавці яблуневої справи відшукали велику кількість сайтів про яблука, а також не забули вказати і про відому компанію APPLE та її продукцію.
Після захисту відповідей, затамувавши подих, очікували на оголошення переможця. Ним стала команда "Червоне яблуко" 5 - А класу ЗОШ№5, яка отримала яблуневу медаль! А всі учасники та глядачі після цього куштували яблучний приз.
Перегляд мультфільму "Ялинове яблуко" також додав учасникам та вболівальникам гри  веселого настрою.
Ось такою цікавою  та пізнавальною була яблучна гра "Чарівне яблуко".


4 коментарі:

  1. Яка цікава ідея! Ви великі молодці! Діти обожнюють гратися, під час ігри навіть інформація краще запам'ятовується. Читачі наших бібліотек хочуть гратися - тож дамо їм гру!!! Так тримати!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо! Так, звичайно, подобається те, що під час гри діти якнайкраще тренують та виховують пам'ять і ерудицію.

      Видалити
  2. Дуже цікава задумка гри. Дякуємо за проведення. Бажаємо успіху та нових творчих ідей... Ваші співробітники.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, головне, що така задумка дуже сподобалася дітям, було багато вражень та позитивних емоцій!

      Видалити