11 березня 2015

Українське народне мистецтво

Українська вишивка – улюблений і здавна поширений різновид народної творчості. В ній яскраво розкривається душа народу та її споконвічне прагнення до прекрасного.
В Україні вишивання було дуже поширене. Вважалося, що вишивка оберігає людину від зла. Характерною особливістю української вишивки є величезна різноманітність технік і поєднань, що свідчить про спостережливість та асоціативність мислення українського люду.
Особливе місце у творчості українців посідає вишитий рушник. Його використовували, як у побуті, так і під час здійснення різних обрядів. Кожний рушник - це окрема історія. На рушнику вишивали гарні квіти, співочих пташок, калину та різні неповторні орнаменти. Не було в Україні жодної оселі, навіть найбіднішої, яка б не була прикрашена рушниками. А їх кількість вказувала на працелюбність господарки дому.
Для українських дівчат вміння вишивати було обов’язком. Процес вишивання набував магічного значення особливо при повному місяці. Вважалося, що це допоможе привернути  судженого до своєї обраннниці та через вишивку дізнатись про її внутрішній світ.
Вишивали дівчата не тільки рушники, а й одяг, фіранки на вікна, скатертини, простирадла, тощо...І хоча, на сьогоднішній день, вишивання не є настільки популярним, як колись, однак, багато відвідувачів нашої бібліотеки цікавляться цим мистецтвом, і навіть у свій вільний від навчання час, відвідують гуртки народної творчості.
Щоб дізнатися більше про прадавні народні традиції, розширити свої знання про мистецьку спадщину нашого народу бібліотекарі запропонували своїм користувачам здійснити історичний екскурс про походження вишивки. Захоплення викликав майстер - клас по вишиванню. Юні Читайлики мали змогу втілити свої фантазії на полотні. Не відразу у них все виходило...Та все ж таки із завданням впоралися. Молодці!

3 коментарі:

  1. Приємно, що на філії № 5 відбуваються різноманітні заходи: змістовні, цікаві...

    ВідповістиВидалити
  2. Українська вишивка стає національним брендом, є день української вишиванки - 15 травня, створено музей української вишивки у Киеві. Такі екскурси в минуле потрібні дітям, бо вони наше майбутнє! Молодці!

    ВідповістиВидалити
  3. На дуже приємно те, що наші маленькі відвідувачі цікавляться народними промислами та історією рідної країни. Гадаємо, що такі пізнавально-практичні заняття будуть відбуватися частіше.

    ВідповістиВидалити