23 квітня 2015

Жінки, що прославили Україну

"... Ти - жінка, в цьому всі твої права.
Ти споконвіку в зоряній короні,
В безоднях наших - образ божества!.."
( Валерій Брюсов, " Жінці " )

 Весна! Пора кохання, гармонії і краси. Весною відбувається оновлення та таїнства в природі, зародження нового. Саме в ці дні  хочеться звернутися до одвічної загадки природи - жінки. Адже жінка в різні часи та епохи, починаючи від античних часів і до сьогодення, мала певний вплив на хід історії держави. І все тому, що сильний дух, краса і незвичайна сміливість допомогли їм піднятися над загальноприйнятими правилами у суспільстві. Приємно те, що серед таких жінок світу є і українки.
 Почесне місце в історії України відведено княгині Ольги - дружині Київського князя Ігоря, яка після його загибелі стала повновладною правителькою Київської Русі. Саме вона почала вводити  на Русі християнство, а довершив цю справу, як відомо її онук - князь Володимир. За заслуги перед своїм народом Ольга була прилучена до лику святих. У грудні 1988 року в ознаменування 1000-річчя хрещення Русі створено орден святої рівноапостольної княгині Ольги, яким нагороджуються жінки за заслуги на різних теренах церковного, державного та суспільного служіння. У 2006 році ухвалено рішення про присудження Ордена святої рівноапостольної княгині Ольги виключно жінкам за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї.
Не маємо права не згадати і  Анну Ярославну, - королеву Франції. Ярослав Мудрий видав доньку заміж за короля Франції. Освічена, молода королева Франції допомагала чоловікові  правити державою, ставила підпис під документами, які збереглися і до нашого часу.  З Києва Анна привезла Євангліє, на якому складали присягу французькі королі до революції 1793 року. На даний час священна книга зберігається у Реймському соборі.
Змінювалися часи, епохи, на зміну Княжій добі настав період козацтва. Саме в  козацькі часи сформувалися прекрасні риси української жінки: самостійність, відданість, гідність, незалежність, самоповага, доброзичливість, усе це передавалося з покоління в покоління.
У будь-який період історії вкраїнська жінка певними своїми вчинками сприяла утвердженню незалежності України. Так Єлизавета Милорадович, Галшка (Єлизавета) Гулевичівна, Раїна Могилянка (княгиня Вишневецька) вкладали власні кошти для просвіти й освіти українців.
Не можливо не  пригадати громадянський подвиг педагогів Христини Алчевської та Софії Русової. Саме вони у період бездержавності сприяли формуванню особистості, яка мала б відчувати своє українське, національне коріння. 
У літературній та мистецькій галузі Україну прославляли та прославляють:  Марія Заньковецька, Леся Українка, Ліна Костенко, Ніна Матвієнко, Ольга Кобилянська, Соломія Крушельницька, Марія Башкирцева, Наталія Забіла, Оксана Іваненко, Тетяна Яблонська, Марія Приймаченко, Катерина Білокур. Усіх перелічити неможливо, але кожна з них дбала та дбає про піднесення духовності, культури та національного відродження України.
Тож нехай, шановні Чомусики та Читайлики,  у час  інформаційних технологій, наукових звершень доля жінок минулого стане для вас прикладом у теперішньому та  майбутньому.

2 коментарі:

  1. Дійсно, українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ.Дякуємо за цікавий екскурс в історію славного жіноцтва України.

    ВідповістиВидалити