10 травня 2015

Неоціненний подвиг

Сльоза зорі стоїть над обеліском,
Сховавши клопоти людські  і сни.
Сьогодні треба поклонитись низько
Усім, усім, хто не прийшов з війни.
Травень щедрий на свята – День матері,  Міжнародний день сім'ї, День Європи, День Героїв. Але 9 травня  2015 року світова спільнота відзначала особливий день - 70-річчя Перемоги над нацизмом.


Війна. Слово яке складається лише із п’яти літер. П’ять літер, але ж скільки у цьому слові горя, біди, нещастя, смутку, пролитої крові загиблих та поранених, сліз матерів, сестер, дітей, дружин…
Друга світова війна «втягнула» у свій кривавий вир майже всі народи світу.
Історія і пам'ять – тісно пов’язані між собою категорії. Для того, щоб не переривався живий зв'язок поколінь, необхідно постійно розповідати про сторінки воєнної доби, згадувати та вшановувати тих, хто загинув або пропав безвісти, поширювати історичні знання про війну серед підростаючого покоління. Війна не оминула жодну українську родину. У кожній оселі живе пам'ять про близьких і рідних, які загинули на війні чи зазнали тяжких мук у той безжальний час. Шлях до перемоги був довгим і важким.
Висвітленню подій історії Другої Світової війни, увічненню героїзму і жертовності захисників і визволителів була присвячена година пам’яті «Знов білим цвітом вкрилися сади, і  знов приходить свято Перемоги». Користувачам четвертих класів ЗОШ № 5 розповіли про подвиги і трагізм війни у постатях. Мета заходу розширити знання дітей про трагічні дні Другої світової війни, сприяти вихованню у них поваги до ратного подвигу поколінь воєнної доби.
Книжкова виставка – пам'ять «Мрію, щоб світ був з війною не знайомий» розкриває тернистий і жертовний шлях українського народу до перемоги, її велич і значення для долі України, та не лише українського, а й народів усього світу.
Скільки б років від дня Перемоги у Другій Світовій війні не відходило у вічність,  ми не маємо права забувати те, що змушує серце не лише озватися радістю, а й здригнутися від невимовного болю до тих, чиє життя було коротке та обірване, від біди та горя  воєнного періоду.

0 комент.:

Дописати коментар