11 листопада 2015

Ляльки-мотанки від Вікторії Варейчук


Ми живемо в період національного відродження і відновлення духовних та культурних цінностей, збереження народної творчості, як формоутворюючої основи етнокультури. Особливого значення на сучасному етапі набувають культура, мистецтво, власне те, що духовно звеличує людину. Тому збереження народної творчості – одне з основних завдань сучасних українців.
Вікторія Варейчук – учениця 5-А класу ЗОШ №5, переконана, що талант, даний Богом, потрібно віддавати людям. Вона прагне відроджувати українські традиції, обряди, звичаї і передавати їх з покоління в покоління.
Рік тому Вікторія почала відвідувати гурток «Моделювання іграшок-сувенірів»  у Центрі позашкільної освіти ім О. Разумкова. До душі її припало  виготовлення ляльок-мотанок.
Адже в народі вважають ляльку-мотанку сакральною річчю. Виготовляючи її майстриня вкладає в свою роботу енергію, певні думки і побажання. Саме цікаве те, що всі ляльки не мають обличчя. Наші предки вважали, що ця іграшка є посередником між живими та тими, хто ще не народився. Тому не відомо, яка душа втілиться у цей образ. Лялька-мотанка є оберегом осель, зціленням від недуг та захисником від злих сил. Майстерно зроблена, пишно одягнена лялька є цінною річчю домашнього майна. Адже щоб гармонізувати простір такі іграшки повинні знаходитись у хаті на покуті зі сторони сходу сонця, над ліжечком дітей та над вхідними дверима.
Особливих матеріальних затрат на ляльку-мотанку не потрібно. Шматочок тканини складається смужкою, потім загортається «рулетиком» і обмотується тканиною. Існує три типи ляльок-мотанок: немовля, баба-берегиня і наречена. Усі ці типи ляльок Вікторія представляла на виставці у бібліотеці-філії № 5.




0 комент.:

Дописати коментар