30 грудня 2015

Новий рік крокує по світу


Ось і наближається  Новий Рік.  У різних країнах є певні звичаї святкування новорічних та різдвяних свят, і  тому у переддень Нового року, шановні Чомусики та Читайлики, пропонуємо вам здійснити історичний  та географічний екскурс.


А чи знаєте ви, що святкування Нового року 1 січня започаткували саме  римляни в 46 р. до н.е. Щоправда, цьому передували значні складнощі. Першу реформу провів Юлій Цезар, який ознайомився з досить точним єгипетським календарем, але повністю його запровадити не вдалося - на заваді стали релігійні традиції. Александрійському астрономові Созігену, який був автором юліанського календаря довелося чимало поморочитися, щоб "підігнати" 1 січня 46 року старої ери до першого місяця після зимового сонцестояння. Лише так вдалося поєднати старий місячний римський календар з новим єгипетським. Хоча минуло не одне століття, але й зараз усі європейці, за традицією, зустрічають Новий Рік 1 січня.
До України-Руси  така система літочислення потрапила через Візантію. Офіційно запровадивши християнство князь Володимир ввів і відзначення Нового року за старим візантійським зразком - 1 вересня. Відтак наші предки користувалися двома календарями - церковним і світським. Проте релігійним колам такий різнобій не подобався, і митрополит Феогностій 1342 року видав наказ про єдине відзначення Нового року - 1 вересня.
Про урочисту новорічну обрядовість в Україні збереглося чимало свідчень. Найпишнішою вона була у Києві. На майдан, що на Подолі - заздалегідь привозили кронисті дерева, прикрашали їх виробами ремісників та "дідухами" - солом'яними сніпками.Тисячі свічок спалахували довкола з настанням сутінків. Опівночі на площу сходилися майже всі городяни. Кожен цех ремісників мав своє святкове вбрання, корогви і знаки, навіть гімн. Співаючи, цеховики виходили на майдан. Цілу ніч лунали пісні, влаштовувалися новорічні вистави й вертепні дійства. Удосвіта свято завершувалося. Веселі юрми розходилися містом, щоб щедрувати городянам.
В Росії святкування Нового року з 1 січня увів своїм указом Петро І.  Але в Україні, а саме в її західних областях, січневим відліком часу користувалися значно раніше, оскільки ці землі мали тісні зв'язки з європейськими країнами.
Але так було не в усіх країнах. Наприклад в Англії, Новий Рік святкували 26 березня, а в Ефіопії - 11вересня. Мешканці Ефіопії уперто відстоюють традиційну систему літочислення, де  рік складається з тринадцяти місяців. Перші дванадцять місяців - мають по 30 днів. У тринадцятому місяці - всього 5 днів (а у високосному - шість). Тринадцятий місяць - "невигідний місяць", тому що ефіопці в цей день працюють безкоштовно.
Також є певні традиції, щодо святкування Нового року у Судані. У цій країні на Новий Рік розкидають горіхи, щоб усі люди в наступному році були щасливими.
В Ісландії у новорічну ніч прикрашають вогнями священний ясен і запалюють свічки на ялинці. Воскові свічки запалювали на честь богів у язичницьких храмах ще до християнства. Культ свічок перегукується з поклонінням вогню, який майже всі народи наділяли надприродною силою. Вогнем намагалися уласкавити добрих духів і відганяли злих духів та диких звірів.
Мексіканці за тиждень до Нового року танцюють. Вони на розгойдану мотузку вішають пінату, тобто глиняний глечик, розмальований зображеннями тварин і казкових потвор. У глечик складають різноманітні солодощі та подарунки. Вважають, що найщасливішим у новому році буде той, хто розіб'є пінату палицею із зав'язаними очима.
На Кубі перед Новим Роком весь посуд. який є в домі наповнюють водою. а опівночі виливають її з вікон. Цим вони бажають Новому рокові світлого та ясного шляху. Як тільки-но пролунає дванадцять ударів годинника потрібно проковтнути дванадцять ягідок винограду - і тоді щастя неодмінно буде супроводжувати вас всі дванадцять місяців.
А от у Панамі, лише годинник проб'є північ, кругом оглушливо починають дзвонити дзвони. Дорослі і діти в цей час оглушливо кричать і б'ють все підряд, щоб "задобрити" Новий рік.
Країна Камбоджа святкує Новий рік - три дні. Стіл зі стравами вони обов'язково ставлять біля вікна, не тільки для господарів і гостей, але й для Діда Спеки. Найпоширеніша камбоджійська страва у новорічні свята  - деб. Спосіб приготування дебу: півкілограму цукру та півлітра води зварити до консистенції сиропу, потім збити п'ятнадцять яєчних жовтків, влити їх до гарячого сиропу і негайно зняти з вогню; все це добре перемішати і акуратно викласти на тарілку. а потім розрізати на порції. Коли Дідусь спеки отримає свою порцію, тоді він принесе щастя і здоров'я для всієї сім'ї.
Хоч як цікаво святкують Новий рік у різних країнах, але наші українські традиції  найрідніші, найдорожчі для нас, і тому ми будемо дотримуватися традицій наших предків. А вам, Чомусики та Читайлики, бажаємо у Новому році миру, добра, щастя і здоров'я!

0 комент.:

Дописати коментар