07 грудня 2015

Патріотизм - вимога часу чи поклик душі?

 ... Нам випав час мужності, час патріотів -
Іще не закінчено бій!
Від ворога щоб Україну звільнити,
Вдягають сини однострій.
Хай будуть у вас щастя, доля і слава,
Й незмінна висока мета!
Всіх тих, хто стоїть в обороні держави,
Народ український віта!
( О. Полянська "Час патріотів" ).
Кожна нація і кожна держава тільки тоді буде мати благополуччя, коли у її лоні пануватиме злагода та мир, взаєморозуміння та повага один до одного, а саме головне, коли ми будемо робити добрі справи, щоб наша ненька Україна процвітала. Одним із основних завдань бібліотеки є виховання громадянина із високими патріотичними почуттями, який бере активну участь у справах суспільства, якому не байдужі доля Української держави, нації, її економіка, освіта і культура.
Щоб бути по-справжньому українцем, потрібно пишатися тим, що дала нам рідна земля, вітчизняна історія.
Отже патріотизм - це особливе почуття-цінність, яке характеризує ставлення особистості до народу, Батьківщини, держави та до самої себе. Базовими складниками патріотизму є любов до України, відданість Батьківщині, спрямованість вчинків людини на її благо, готовність до самопожертви, наявність почуття власної гідності.
Патріотизм проростає, як і все велике з малого зернятка. Цим зернятком можуть бути будь-які. навіть невеликі справи щодо збереження природи, навколишнього середовища, збереження традицій та обрядів українців, пам'ять та вшанування Героїв України.
"...Батьківщина подібна до величезного дерева, на якому не полічити листя. І все, що ми робимо доброго, сил додає йому. Але всяке дерево має коріння. Коріння живить дерево, пов'язує його з землею. Коріння - це те, чим ми жили вчора. рік тому, сто, тисячу років тому, це історія - де понад усе цінувалася мужність і патріотизм героїв, які боролися за перемогу добра і справедливості. Це наші діди і прадіди. Це їх справи, мовчазно живуть поруч з нами..."
Наша Україна, не один раз, вистояла в боротьбі з сильними підступними ворогами, здійснюючи подвиги. Буває подвиг однієї людини, двох, трьох, сотень, тисяч, а буває подвиг народу - коли весь народ піднімається на захист своєї Вітчизни, її честі, гідності і свободи. Неможливо забути ті великі лиха, які принесли війни нашій країні і нашому народу.
У наш час відбуваються в Україні події, які спонукають кожного українця мислити та робити справи, які б сприяли її процвітанню, збереженню територіальній цілісності та незалежності держави. Ці та інші питання оговорювалися під час бесіди "Патріотизм - потреба України та кожного українця". У ході бесіди-обговорення учні ЗОШ № 5 висловили свої думки, що для них особисто означає бути патріотом своєї Батьківщини, хто для них є прикладом героя, патріота.
Сьогодні на Сході Україні лунають вибухи, тисячі людей залишають свої домівки. І зараз як ніколи, ми повинні цінувати свою незалежність та захищати територіальну цілісність України.
Герої "Небесної сотні", воїни АТО, волонтери - це патріоти, які мужньо боронять нашу державу.
В житті завжди є місце подвигу, але шлях до нього лежить через виховання в собі почуття обов'язку, відповідальності, моральної стійкості. Мужність, воля до перемоги, чесність і сумлінність - всі ці моральні якості народжуються необов'язково у боротьбі з вогнем, але і в боротьбі з лінивством, недисциплінованістю, неорганізованістю, брехнею. В перемозі над своїми слабкостями, недоліками і народжується той героїчний характер людини, який необхідний всім для щасливого життя.
Запам'ятайте - "Героями не народжуються,  героями стають..."!

0 комент.:

Дописати коментар