02 лютого 2016

Їжачок - боровичок

Ви напевно думаєте, що сьогодні день бабака? А ось і ні! День їжака!
Та хто такі американські бабаки в порівнянні з нашими їжачками? Історія про їжаків та їхнє пробудження налічує вже понад два тисячоліття.
Ще в Древньому Римі,  римляни будили їжаків і вираховували погоду з їхньої поведінки. У пізнішу епоху, народи Західної Європи теж зберігали цю традицію. А ось на півночі Німеччини мешканці другого лютого будили борсука. А в Америці просто не водилися ні борсуки ні наші їжачки. Ось вони вибрали для цієї ролі бабака.
Виходить, що у  Стародавньому Римі боготворили Великого Їжака.
Схожість їжака з сонцем було відзначено людьми ще в глибоку давнину. Ось тому Великого Їжака вважали як священну тварину, поклонялися йому, будували храми і навіть приносили жертви.
Наші предки вірили, що їжак легко бореться з усілякою нечистю, за допомогою своїх голочок. Тому їжаків завжди  прикормлювали і задобрювали. Нечиста сила не підступиться, поки поруч живе колючий. І навіть для нареченого з нареченою в шлюбну ніч оберегом призначався калач "Їжак", в який встромляли різнокольорові соломинки, що імітують голки.
Про ці цікаві факти дізнались молодші користувачі бібліотеки-філіалу № 6 з якими бібліотекар Кліщук Н.М. провела годину цікавої інформації до дня їжака «Їжачок-боровичок». Також разом з присутніми згадали та переглянули мультфільм «Їжак у тумані».
До речі,  в місті Києві є навіть пам’ятник присвячений цьому казковому герою. На закінчення читачі дитячого відділу  презентували свої поробки присвячені їжакам.




1 коментар: