22 лютого 2016

Рідна, калинова, щира і чудова – все це рідна мова


Хай же буяє, мов квітка ранкова,
Мовонька чиста, твоя рідна мова…
В. Зорік 
Як усе починалося.... А почалося з віршика Ігоря Січовика, який прочитала на засіданні читацького об’єднання «Найрозумніший», Оленка Фурманчук:
Красивий, щедрий рідний край
І мова наша – солов’їна…
Розмова йшла про рідний край та мову рідного краю. Бібліотекар запропонувала конкурс прислів’їв про рідну мову. Що ж тут почалось…. Діти наввипередки обмінювались знаннями крилатих виразів, прислів’їв та приказок.  Ось наприклад:  Без мови немає народу; Як овечка: не мовить ні словечка; Хто своєї мови цурається, хай сам себе стидається; Що на умі, те й на язиці ….. та багато-багато інших.

А оскільки засідання читацького об’єднання відбувалось у лютому, було прийнято рішення підготувати літературний ранок до Міжнародного дня рідної мови. Адже 21 лютого всі жителі планети Земля відзначають цей знаменний день.
Сценарій складали всі разом. І пісні вивчали разом. Діти 3-А класу ЗОШ № 5, який очолює Інна Олександрівна Нікітіна, вибирали тексти, вірші, щоб були, як мовиться, до душі. Вивчали їх швидко. І сценку про таланти готували з повною віддачею та відповідальністю. На час підготовки свята дитяча бібліотека перетворилась на справжню театральну вітальню: всі декламували, співали, танцювали, виконували ролі…
А 18 лютого разом з бібліотекарями та вчителями представили на розсуд відвідувачів бібліотеки підготовлений захід, який назвали «Рідна, калинова, щира і чудова – все рідна мова».
На початку  свята діти розповідали про виникнення мови, її історію та розвиток. Читали легенди та вірші. Роздумуючи про мову, діти наповнювали свої сердечка любов’ю до рідного краю, рідної домівки, до матусі й татуся, до бабусі й дідуся, до рідної школи та землі. 
Впродовж свята демонструвались  слайди яскравих висловів про мову, Україну, портрети та імена тих, хто у важкі часи став на захист рідної мови; О.Олесь, В. Симоненко, П.Тичина, М.Куліш, В. Сосюра, М.Рильський, М. Вороний…. Особливою пошаною згадували великого Кобзаря Т. Шевченка та його посестру Лесю Українку.
А ще від душі сміялись, слухаючи неперевершений гумор П. Глазового та О. Вишні:
І сказав їй мудрий дід:
- Цим пишатися не слід,
Бо якраз така біда в моєї корови:
Має, бідна, язика і не знає мови.
Не оминули і тему  народних  пісень, учасники  виконали українську дитячу народну пісню «Ой у полі жито», а дівчатка грали у народну гру «Подоляночка». 
Не забули і про теперішніх героїв АТО, які захищають наш мир і спокій, цілісність нашої держави та право розмовляти рідною українською мовою.  Загиблих на війні воїнів  вшановували хвилиною мовчання.
Завершальним акордом свята стали слова В. Сосюри:
Любіть Україну у сні й наяву:
Вишневу свою Україну.
Красу її вічно живу і нову
І мову її солов’їну.
Діти пообіцяли додати всіх зусиль, щоб якнайкраще вивчити рідну українську мову. Вашій увазі представляємо світлини заходу.

0 комент.:

Дописати коментар