03 лютого 2016

В їх серцях жила Україна

     
Початок ХХ століття. Січень. Місяць, коли відбулися події, які в подальшому вплинули на хід історії в Україні..
29 січня 1918 рік - Збройне зіткнення невеликого загону з боку юної Української Народної Республіки з червоною гвардією Радянської Росії на залізничній станції біля села Крути.
22 січня 1919 рік - День злуки Західноукраїнської Народної Республіки і Української Народної Республіки .
Ці дві події розділяє лише один рік, дванадцять місяців, 365 днів.
З того пам'ятного дня - 29 січня 1918 року, ще довго йшов народ кривавою дорогою випробувань, допоки Україна нарешті увійшла державою в світ.
А тоді, 97 літ тому, біля станції Крути, сяк-так озброєний загін студентської молоді, сформований у Києві вступив у нерівний бій з більшовицькими полками. 300 юних патріотів, протягом дня стримували навалу шеститисячного війська. За наказом юнаків розстріляли. Родичі і близькі  розтерзаних юнаків багатьох не могли розпізнати. Учасники битви поховані на Аскольдовій могилі. Невинно убієнні... Пам'ять про них повинна жити в наших серцях. Лицарський подвиг студентів та учнів українських гімназій увінчаний в легендах, піснях, віршах та інших творах літератури і художньої культури.
22 січня, українська спільнота відзначає  День Соборності України. віднедавна стало доброю традицією створювати символічний ланцюг через Дніпро, який символізує єдність східної та західної частини країни. І сьогодні, як ніколи потрібно  свято берегти незалежність української держави.
Юне покоління повинно знати та вшановувати подвиги усіх тих, хто поклав своє життя на алтар смерті заради вільної неньки України. До Дня Соборності в Україні було проведено мультимедійну презентацію " Соборність України: естафета поколінь" та організовано книжкову ілюстровану виставку" Соборна Україна - одна на всіх як оберег".
Вшановуючи пам'ять про Героїв Крут у міській бібліотеці для дітей організовано  виставку-реквієм " Волі народної дзвін ".
Знати історичне коріння - святий обов'язок кожного українця. Тільки пам'ятаючи минуле, ми будемо мати гідне і надійне майбутнє.


2 коментарі: