12 грудня 2016

"Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці"


Багата наша культура традиціями! Кожна пора року, кожен сезон може похизуватись пишним календарем свят. Та зимові празники все ж особливі! Сьогодні колектив Бердичівської міської бібліотеки для дітей, разом з учнями 5-А та 4-Б класу ЗОШ №5, провели веселі Андріївські вечорниці, напередодні відзначення дня апостола Андрія Первозваного.



Заглибитись у атмосферу свята допомогла тематично прикрашена зала, з рушниками, глечиками, глиняними тарілками в котрих вилискуючи рум'яними боками лежали вареники, та зв'язки бубликів!

Почався захід з невеликого екскурсу в історію андріївських вечорниць, та традиції котрих в цей день дотримувались. Продовження ж свята стало більш інтерактивним, із піснями, танцями та обрядом випікання та кусання калити!
Як і годиться на справжніх вечорницях, головними були пан Калитинський та пан Коцюбинський, котрі розважали усіх присутніх жартами та традиційною "їздою" на коцюбі :-)
Після виступу панів Калитинського та Коцюбинського, кожен бажаючий міг спробувати скуштувати калити, що виявилось не таким вже й простим завданням! Хлопці та дівчата з усіх сил намагались дострибнути до смаколика на червоній стрічці.
Не оминули і містичної сторони андріївських вечорниць-гадань! Усі дівчата в залі слухали затамувавши дихання про ворожіння на нитках, воді та книжках, котрі зможуть привідкрити завісу до майбутнього, та справ сердечних. Забутим не залишилось й найтрадиційніше ворожіння з чобітками!
По завершенню свята усіх присутніх пригощали смачнющими варениками з картоплею, калитю, котру так ніхто і не зміг дістати, та бубликами. Адже що то за вечорниці без частувань!

Ось так, весело та активно діти дізнались про одне з найдавніших українських свят, Андрійвські вечорниці. Шануймо та пам'ятаймо наші традиції, а бібліотека вам у цьому найкращий помічник!





0 комент.:

Дописати коментар