30 січня 2017

Пам'ятаймо історичну славу України


           Тільки тим історія належить,
             хто сьогодні бореться й живе.
                                             (В. Симоненко)
  Початок ХХ століття. Період, коли Україну охоплюють доленосні події: боротьба за соборність українських земель  та незалежність народу окроплюється кров'ю патріотів.
29 січня 1918 - Битва юнаків під Крутами.
22 січня 1919 рік - День Злуки УНР та ЗУНР.

Як зазначив письменник Євген Маланюк, "...Дата Крут становить початок нашої визвольної революції, а не ті численні формальні дати... Без Крут навіть такий акт, як 22 січня, був би документом без підпису. Кривавий підпис під цим формальним зобов'язанням з дня 22 січня поставили діти, запасний первоцвіт нації - юнаки й студенти...".
Відвідувачі Бердичівської міської бібліотеки для дітей мали нагоду  дізнатися про майже сторічні події, ознайомившись з книжковою виставкою "Одну Батьківщину ми маємо - її Україною звуть", розділами яких були "Крути: і сум, і біль, і вічна пам'ять " та " Соборна моя Україна ".





Мета організованої виставки ознайомити юних відвідувачів з подіями тих часів, адже ми не маємо права забути імена тих, хто віддав своє життя за вільну Україну;розкрити суть Акту Злуки ЗУНР та УНР, причини таргедії під Крутами.
На виставці були представлені документальні та архівні видання про визвольний рух на території України (Битва під Крутами), художні твори письменників, які висвітлюють історичні події боротьби за незалежність та соборність нашої держави.
Для користувачів бібліотеки-філії № 6 було організовано відео-розповідь "Україно - держава соборна, сонценосна колиско моя" присвячена Соборності Батьківщини.



Проходять дні, минають роки, все далі від нас події становлення української державності, вже давно не має свідків того періоду. Тому  наш обов'язок пам'ятати про ти, хто поліг за вільну України.                                                                                                                                                                   

0 комент.:

Дописати коментар