16 січня 2017

Снігова казка

Січень - це місяць яскравих зірок, білих стежинок, синіх льодів, ясного неба та снігів-переметів! Отож, наші Чомусики, поки зима подарувала нам багато пухкого снігу, поспішаймо та не втрачаймо шансу зліпити свого дивовижного сніговика!
Напередодні Водохрещення, 18 січня є дещо незвичне свято, а саме День сніговика. Ви запитаєте, чому саме ця дата? Я відповім: обрана вона була не випадково, якщо подивитись на цифри дещо інакше, може виникнути асоціація числа 8 із сніговиком. Свято було засноване в 2010 році.З давніх часів сніговика шанували як володаря зими, і саме тому виліплювали перед будинками снігових баб як оберіг. Також цікавим фактом з біографії сніговика є те, що європейське населення планети вважало снігову бабу чоловіком. Англійською мовою так і звучить «snowman», в той час як на просторах наших земель володар зими насправді - володарка J . Снігова баба в наший краях вважалась втіленням небесних німф, котрі відповідали за снігові бурі та хуртовини.
Також існує християнська оповідка котра розповідає про сніговиків як про янголів, адже сніг вважається даром з небес. Є повір’я, що зліплений зі свіжого снігу «янгол» може передати Богові ваше прохання, котре ви пошепки повідомите сніговичку. І бажання буде здійснене тоді коли сніговик розтане.
Ми звикли бачити наших традиційних сніговиків або просто гіркою з трьох снігових куль, або ж персонажами зі скромним реквізитом: відро-капелюх та стара мітла. Та наші західні сусіди приділяють більше уваги зовнішньому вигляду снігових велетнів, а саме: прикрашають гірляндами, одягають чепурні шалики та ставлять густі мітли. І що саме цікаве, кожен з елементів гардеробу має своє значення. Ось наприклад:
-Ніс з морквини- мав задобрити духів-покровителів врожаю та родючості;
-Відро-капелюх-символізувало достаток у родині;
-Намисто з часнику(дещо дивний аксесуар, котрий носять сніговики у РумуніїJ)- мав призначення захистити родину від злих духів та хвороб.
Та сніговик це не завжди забавка, з ним пов’язані і трішки моторошні повір’я.
За давніх часів вважалось, що ліпити снігову бабу під час повного місяця- накликати на себе біду, та нічні жахіття. А норвежці ніколи не дивились вночі на сніговика через вікно, вважали що це небезпечно! Також йдучи вулицею у нічний час та зустріти снігову фігуру вважали дуже поганим знаком, тому після заходу сонця їх намагались оминати.
Та ці забобони не про нас! В Україні сніговик завжди був добрим чарівником, який міг допомогти розібратись з лютим морозом та негодою.
І на завершення розповім вам про справжнього Снігового Велета, котрого виліпили на території туристичного комплексу «Буковель» у 2012 році. Зріст сніговика, без капелюха, сягав 4,85 м. У процесі створення рекордсмена змогли взяти участь усі бажаючі! Думаю, вам дорогі Чомусики та Читайлики така пригода принесла би величезну радість та задоволення!

А також цей казковий персонаж і досі розважає нас під час новорічних свят і є частим супутником Діда Мороза та Снігурочки. Отже, як би там не було, але про сніговичків чи снігових баб не треба забувати взимку.
До речі, у нас в бібліотеці є свій,бібліотечний Сніговичок, Сніговичок-читайлик, який ніколи не розлучається із книгою.
Бажаємо усім Читайликам, щоб Сніговички дарували вам надію на краще майбутнє та здійснювали найпотаємніші бажання! А головне, щоб ви мали змогу у колі сім'ї або друзів весело відпочити, подарувати один одному радість та приємні хвилини спілкування.

0 комент.:

Дописати коментар