13 лютого 2017

Навчаємо відбирати книги

Бібліотека… Серце завмира,
Коли пірнаю в тишу таємничу,
Святилище пізнання і добра,
Що в майбуття через минуле кличе...
(Надія Петренко).
Чомусики та Читайлики, а чи пам'ятаєте  як вам вперше потрібно було віднайти потрібну книгу або ж інформацію у бібліотеці? Як ви розгубилися серед багатотисячної кількості книг?

Отож, навчитися підбирати книги допомогла шестикласникам міста Бердичева 13 лютого спеціальна наука - бібліографія.  Під час практичних занять учасникам розповіли,як орієнтуватися в безмежному книжковому морі бібліотеки. На умовних "корабликах-мріях"  користувачі написали назви своїх улюблених книг і спробували їх віднайти спочатку за допомогою алфавітного і систематичного каталогів, а потім відшукати їх на книжкових поличках бібліотеки. Із завданням справилися на "відмінно"! Тішить те, що діти проявили цікавість до складання алфавітного каталогу, адже деякі з них мають домашню бібліотеку.
Я впевнена, що ви знаєте, але черговий раз хочу вам нагадати, що  слово "бібліографія" в перекладі з грецької означає науковий, систематизований перелік і опис книжок та їх видань з огляду на їх зміст та зовнішнє оформлення. Ще в стародавні часи  бібліографію називали "золотим ключем" до скарбниці знань - книг. Бібліографія - це підготовка і передача читачам інформації про друковані твори.
Жодна людина не може запам'ятати всі книжкові надбання світу. Так і бібліотекар, який би він не був геніальний, не може тримати в своїй пам'яті фонд бібліотеки. Тому на допомогу читачам та бібліотекарям "приходить" довідково-бібліографічний апарат (ДБА). ДБА - це система каталогів, картотек та довідкової літератури: енциклопедій, довідників, інших бібліографічних видань.

0 комент.:

Дописати коментар