27 лютого 2017

Співуча ця кольорова українська мова

На мою думку, не має жодної людини в Україні, яка б була остронь мовного питання. Є держава Україна, а значить була, є і має бути офіційна українська мова.
 Дуже добре, що є свята або вірніше дні, які присвячені рідній мові. Одним із таких днів є Міжнародний день рідної мови. Ми довго сперечалися, як відзначити цей день: чи то провести бесіду, або ж зробити відео презентацію, організувати помпезний мовознавчий ранок, чи простеньку вікторину. Але перевагу дали знаєте якій формі проведення? Отож інтрига…. Брейн-рингу. Так, так саме мовознавчому брейн-рингу. Для участі у заході були запрошені учні 4-А та 4-Б класів ЗОШ № 5. Відповідно була команда «Патріотів» та «Розумників». Усі учасники, відкрию вам таємницю, є членами читацького об’єднання «Найрозумніший», керівник якого  Тетяна Ковзун.
Не маю права не звернути увагу на те, що вболівати за учасників прийшли і їх рідні - матусі, дідусі та сестрички. Мабуть це була найкраща підтримка для патріотів та розумників.
Для учасників було підготовлено вісім завдань, тематика яких була різноманітна: історична, літературна, мовознавча і навіть творча. 

Щоб озвучити правильну відповідь команди іноді сперечалися, прагнули довести правоту своїх поглядів, і скажу вам, це їм дуже добре вдавалося. Не підвели свої команди і їх капітани, Кариночка та Даринка. Двобій між капітанами був настільки захоплюючий та цікавий, що хотілося продовження їх змагання.
Ну от скажіть будь ласка. Яке б ви підібрали значення до фразеологізму «На голках сидіти –? А ось команда «Розумників» підійшла до цього питання ну дуже сучасно - «На голках сидіти –хворіти». А команда «Патріотів» також творчо підішли до цього завдання на фразеологізм «Мов у воду опущений – була відповідь Мокрий. Скажіть, хіба не цікаво?
Ті запитання, які були представлені учасникам, як на мене були доволі важкуваті. Але і патріоти, і розумники довели, що вони рідну мову знають на відмінно.

0 комент.:

Дописати коментар