01 серпня 2017

Поради бібліотекаря-почтківця


Усім доброго після-обіддя, хоча враховуючи ситуацію за вікном, хочеться написати інакше, а саме-Вітання усім хто не спить! :-)
Цьогорічне літо не втомлюється дивувати нас, демонструючи усі грані свого характеру, та на перевагу мінливій погоді є речі, котрі залишаються незмінними. Саме про одну таку стабільність захотілось мені написати.

Для кожного бібліотекаря є знайомою ситуація, коли до книгозбірні приходить чиясь відповідальна матуся, зі списком літератури на літо, і зі словами що її маленький(а часом навіть не дуже) школярик навідріз відмовляється читати! І що ніякі благання в перемішку з погрозами на нього не впливають!
Тому саме цій проблемі, та шляхам її вирішення захотілось присвятити сьогоднішній пост.
Якщо б мене запитали яким є перший крок у зацікавлені дитини до читання, я б з упевненістю заявила що це-власний приклад! Ні для кого не стане новою фраза "не виховуйте дитину, вона все рівно виросте такою як ви", тому починати потрібно з власного прикладу.
Батьки, візьміть за звичку читати самі, та запропонуйте дитині читати щовечора разом. Почати можна з двадцяти сторінок.
Важливо також те, що саме читатиме дитина. Адже тільки правильна книга може перетворити чомусика на читайлика. І тут важливо враховувати дитячий інтерес, адже якщо вашим першим книжковим кохання був, наприклад, "Чарівник смарагдового міста", не факт що ваші син чи донька, відчують той самий захват від прочитаного! Це підводить нас до наступного кроку-вибір книги.
(переклад)
-Я прочитаю книгу, або дві, або три!
Дайте можливість дітям самим обирати літературу. Де б ви не брали книги, чи у бібліотеці, чи у книжковому магазині, запасіться терпінням, і дайте майбутньому читайликові переглянути так багато книжок як він забажає! Сучасні видавництва пропонують безліч книг, від світової класики до сучасних бестселерів, у фантастичних ілюстрованих виданнях, я впевнена що у такому розмаїтті історій та картинок знайдеться щось цікаве, навіть для найвибагливіших!
(переклад)
-Ця річ чудова! Немов телевізор у твоїй голові!

У разі ж, якщо похід до бібліотеки чи
книжкового магазину не увінчався успіхом, не спішіть "опускати рук", а ще гірше переходити до важкої артелерії: тиску та примушенню :-)
Спробуйте заінтригувати свого нехочуху! Дізнайтесь про популярні книги для віку вашої дитини, почитайте відгуки, а в ідеалі прочитайте самі цю книгу. Далі все просто! Покладіть книгу на видному місці, та розкажіть початок історії так яскраво та цікаво як тільки зможете, а далі дитяча цікавість зробить своє :-)
Ну і на останок, я б це назвала "пожежним планом", сядьте подивіться разом з дитиною "Гаррі Поттера" і заявіть, що в книжці було цікавіше!)
Усім гарного дня та читайликового літа!

0 комент.:

Дописати коментар