23 травня 2013

Самовладання

Доброго дня, дорогі Чомусики та Читайлики! Наступна тема рубрики "Поради чемних взаємин та гарних манер" цікава та надзвичайно потрібна як, взагалі в житті, так і в окремих випадках. Наприклад, коли мова йде про складання іспитів у школі, та інших навчальних закладах, тому наші поради стануть вам у нагоді.

  А почнемо нашу розповідь у досить веселій, кумедній формі.
Мавпа в моменти збудження й невдоволення б'є себе кулаками в груди, собака гарчить і шкірить зуби, кінь б'є копитом, слон розмахує хоботом, тигр люто "хльоскає"  хвостом. Тварини керуються інстинктами, а ми, люди, - розумом.
 Людина розумна зобов'язана  володіти собою в будь - якій ситуації. Вихована людина здатна втамувати в собі злість, роздратування, поганий настрій. Пригадайте, якою кумедною і неприємною буває розлючена людина - з почервонілим обличчям, нерівним голосом, неспокійним поглядом.
 Обірвався шнурок - гуп черевиком об підлогу!
 Не розв'язується задача - геп зошитом об стіл!
 Погано відповів на уроці - лясь по спині сусіда по парті!
 Ніяк не виходить складна музична фраза - бебех кришкою піаніно!
Знайомі ситуації? Так, витримка дається нелегко - потрібні велика сила волі й наполегливість.
 Чи знаєте ви найпростіший і найнадійніший спосіб для виховання в собі витримки й самовладання?  Потрібно полічити подумки до десяти, перш ніж вихлюпнути бурхливі емоції, і ви одразу відчуєте, що їх напруження різко спало. Чарівна лічба діє на нерви як снодійне. Або, наприклад, англійські лікарі наполегливо радять лічити в зворотньому порядку, коли потрібно швидко заспокоїтися. Десять, дев'ять, вісім, сім...
 А ще така вправа: заплющити очі й уявити себе на березі скутої кригою річки. Уявити, що кидаєте камінчики на поверхню доти, доки лід розколеться. Це дуже дійова вправа, сенс якої полягає в тому, що заледеніла річка символізує ваше почуття тривоги. Коли ж лід зникає в уяві, зникає стрес.
 Якщо ці способи не допомагають, пригадайте дорослих нестриманих людей, із якими вам доводилося зустрічатися в житті, власні враження від цього спілкування та реакцію навколишніх на їхню манеру поведінки. А тепер зазирніть в себе й поміркуйте про все це; спробуйте уявити власне майбутнє...
Досить часто проблеми в спілкуванні виникають через те, що людина не може тримати себе в рамках пристойності. Будьте певні - вихованість людини відчувається відразу, і залежно від цього до неї і ставляться люди.
 Дуже часто особисті переживання й емоції заважають невитриманій людині вислухати когось, навіть якщо той говорить правильні, потрібні речі або пропонує щось цікаве, та й самій такій людині загрожує нерозуміння з боку тих, із ким вона спілкується. Такої "вибухової" людини зазвичай цураються - адже вона не дуже приємний співрозмовник і непередбачуваний товариш; окрім того, з нею можна наразитися на неприємності десь у компанії або в громадському місці.
Отже, наші Чомусики та Читайлики - що таке володіти собою? Це означає -  уміти управляти своєю мотивацією, мотивувати себе і інших людей; боротися з лінощами, з сумнівами, із страхом, з негативними емоціями; вірити в себе, свої сили і почини; отримувати більше позитивних емоцій, більше задоволення від успіхів і взагалі від життя. Володіти собою - означає твердо знати, що не підведеш і не зраджуєш свої мрії,не  підкоритись труднощам  у вирішальний момент. Знати, що зробиш усе можливе, як би важко не було. Знати, що завтра буде краще, ніж сьогодні, тому що робиш усе для цього.

6 коментарів:

  1. Це почуття має бути притаманне кожному, тому що воно є дуже важливим для вибудовування нормальних взаємин в суспільстві, а також досягнення успіху, якого, як правило, доводиться чекати досить довгий час. Важливо чекати всього спокійно і розмірено, тому що кожному призначено трапитися в певний час і це не можна прискорити.

    http://pro-status.com.ua/citaty/427.php

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, здатність зберігати спокій та самовладання, вміння управляти своїми емоціями - нерідко стають головною причиною високої успішності.

      Видалити
  2. Життя було б більш позитивним і спокійним, якби люди мали самовладання. Виховуймо в собі цю корисну властивість.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Виховання цієї властивості дійсно не завадить нікому,тому що самовладання при будь-якій ситуації - головне в мистецтві спілкування!

      Видалити
  3. Це дуже хороша якість особистості. Та людина, котра собою володіє, має владу над іншими людьми...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це,мабуть,найкраща риса характеру людини! Адже,якщо на роздратування і злість відповідати тим же,то конфліктів в житті не уникнути.

      Видалити