15 жовтня 2013

У нашім минулім - воля і слава



Душу й тіло ми положим за нашу свободу
І покажем, що ми, браття, козацького роду.
 Павло Чубинський

Тих українських людей, що лишились безпритульними після татарської руїни і, які взявши зброю до рук, почали виходити в степ і давати відсіч татарам, прозвали козаками, що мовою східних народів означало "вільна, рухлива людина".
  У перші десятки літ свого існування козаки гуртувалися здебільшого біля замків князів Острозького, Вишневецького і з ними ходили битися проти ворогів. Людей, що йшли в козаки, дедалі більшало. Одна з певних історичних дат - 1550 рік, коли козаки осіли першим кошем на Дніпрі і обрали єдиного кошового. Так виникла Січ - козацька республіка, яка від легендарного Байди до останніх трагічних днів царського поруйнування була невгасною надією всього українського народу, вогнищем, де гуртувався дух і воля українців. Загальнонаціональним ідеалом на довгі часи став запорозький козак - лицар честі й мужній захисник Батьківщини. У ньому народ втілив своє споконвічне прагнення до волі, своє розуміння національної гідності українця.
14 жовтня - свято Пресвятої Покрови, святої покровительки роду козацького. Це свято віднині є не тільки як народно - релігійне, а й національне - Указом Президента України - День українського козацтва.
До бібліотеки завітали згадати історію про наших предків - козаків і учні 3 - Б класу ЗОШ № 5 та показали, як колись на Україні веселились козаки, наші прадіди й діди! Під час проведення змагання між двома командами відчувався "бойовий" дух;  використання юними козачками мудрості козацтва.
Гетьмани і отамани
У думках єдине мали:
Щоб нашу неньку - матір
Вороги не подолали
Пролилася кров козача,
Та не вмерла Україна,
У неї є сини найкращі.

І помандрували в цікаву історичну мандрівку...

А ви діти молодці, справжні козаки,
Перешкоди з салом подолали
Свою спритність показали
Козацький «Аймреслінг»
"Підкріпився" салом, а зараз  можна й кульку надути...
Ох і славно ми трудилися над тарілкою з пиріжками...

6 коментарів:

  1. Цікава, а головне повчальна мандрівка у минуле. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  2. Такі заходи виховують патріотизм до батьківщини підростаючого покоління.Дякуємо за підтримку!

    ВідповістиВидалити
  3. Козацькому роду нема переводу. Будьмо!

    ВідповістиВидалити
  4. Це свято виховує в учнів глибоке почуття патріотизму та національної гідності, якості захисника Батьківщини. Надає дітям можливість висловлювати думки та розкривати свій творчий потенціал, сприяє розвитку мислення, особистих творчих, інтелектуальних, комунікативних, технічних та спортивних здібностей, стимулює до більш глибокого вивчення національних традицій, звичаїв, культури своєї держави. Це творча співпраця школи та дитячої бібліотеки.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякуємо за цікавий історичний захід. Ми частенько переймаємо досвід роботи бібліотеки, щоб нашим читачам було цікаво з нами.

    ВідповістиВидалити
  6. Бібліотекарі додають не мало зусиль, щоб будь - яка історична подія запам'яталося юним бердичівлянам.

    ВідповістиВидалити