25 червня 2012

Поважайте імена

Вихована людина поважає ім'я своє і чуже. Люди завжди берегли своє ім'я і намагалися зробити так, щоб воно жило якомога довше. Одні прославляли його великими справами, інші - висікали на скелях, треті - писали на свинцевих пластинках і кидали в море. А був випадок, коли, бажаючи залишити своє ім'я в історії за будь - яку ціну, навіть ціною злочину, один давній грек спалив прекрасний храм. Він навіки покрив ганьбою і себе, і своє ім'я - Герострат.

     Це закономірність: зганьбила себе людина - заплямоване її ім'я, поважають людину - ім'я в пошані. Посміятись, поглумитися над іменем - означає образити його носія.
   Саме тому виховані люди завжди пам'ятають прізвища, імена, по батькові друзів, знайомих і ніколи не лінуються привітно назвати їх, вітаючись, прощаючись, звертаючись за чим - не будь.
   Сміятися над чиїмось іменем, перетворювати його на предмет жартів може тільки не дуже розумна людина. Але гірший той, хто знущається над зовнішністю іншого і дражнить його образливими прізвиськами.
   У книгах про культуру поведінки радять:
1. Нехай кожен перевірить, як він сам називає інших.
2. Звертатися одне до одного тільки на ім'я.
3. На прізвиська не відгукуйся.
4. Якщо ненавмисно назвав іншого на прізвисько - вибачись.
5. На необразливі прізвиська не ображайся.
  Взагалі, ім'я людини іноді дуже впливає на її долю.
  Наприклад:  ім'я Леонід -  подібний леву. Хоча лев - цар звірів, але ж в імені відображається легкість, оптимізм, рівновага та життєрадісність. Леонід Утьосов - блискучий музикант і естрадний виконавець. Це був справжній новатор, або, як би зараз сказали - креативщик. Він першим почав створювати неповторні театрально-гротескові образи персонажам своїх пісень. Його виступи - яскраві, незвичайні, приводили у захоплення дуже багатьох. Він викликав захоплення. Леонід Ярмольник, Леонід Філатов, Леонід Якубович - список видатних людей   дуже великий...
  А ось ім'я Ольга зі скандинавського імені Хельга означає -  священна. Тут поєднуються дипломатичність та активність. Прикладом цього імені є - легендами овіяний образ княгині Київської, дружини князя Ігоря - Ольги, мудрої державної діячки, керівника і воїна. Її діяльність залишила помітний слід в історії. Значний вклад в культуру України внесли: українська письменниця Ольга Кобилянська, артистка театру і кіно Ольга Сумська, Ольга Герасим' юк - відома телеведуча. 
  Культура поведінки не може обтяжувати людське існування - навпаки, полегшує його, робить взаємини приємними, допомагає взаєморозумінню, поліпшує моральну атмосферу в колективі, у суспільстві в цілому.
   Сподіваємося, наші Чомусики та Читайлики, ви переконалися, як важливо поважати співрозмовників, їх імена. Пам'ятайте, ввічливість, доброзичливість, товариськість у стосунках - це взаємно. Плекайте у собі ці риси!    

9 коментарів:

  1. Дійсно, існує безліч імен і за кожним стоїть особистість - така єдина й неповторна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Звичайно, кожна людина особлива і неповторна. І кожна доля єдина. А на прикладі двох імен ми хотіли це показати.

      Видалити
  2. Світлана Петрівна26 червня 2012 р. о 17:30

    Дуже миле і зворушливе фото на початку посту. Цікава інформація про відомих людей. Я думаю кожний, хто буде читати пост, замислиться над своїм іменем. А щодо культури поведінки - дійсно ця тема буде актуальна завжди.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І справді, це фото, мабуть байдужим не залишить нікого.Крихітка, яка так потребує любові та піклування! А імена порою несуть цікавий зміст та інформацію і про це корисно дізнаватися.

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
  3. Потрібно завжди правильно матері та батьку вибирати ім'я дитині ,тому що від їх вибору залежить його життя

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дійсно, вибір імені - це приємна та важлива відповідальність.

      Видалити
  4. Славу Богу ми всі поважаємо один одного і тільки ласкаво звертаємося...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це свідчить про те, що ми всі тактовні та інтелігентні люди!:)

      Видалити