28 березня 2013

Образливість

Дорогі Чомусики та Читайлики, у рубриці "Поради чемних взаємин та гарних манер" розповімо про образливість та методи її уникнення.
 Образа - почуття, яке не раз доводилося зазнавати кожному. Можливо, вас підбадьорить або допоможе побачити себе в іншому світлі думка французького письменника, філософа й політичного діяча Ф. Ларошфуко: "Люди неглибокого розуму чутливі до дрібних образ; люди великого розуму все помічають і ні на що не ображаються". А в українському  фольклорі ставлення до цього явища виражає приказка: "На ображених воду возять".

  Взагалі, ображатися в розумних межах - це нормально. Але, якщо людина все, що відноситься до її персони чує, відчуває і, сприймаючи всіма фібрами своєї ніжної і ранимої душі, дає миттєвий відгук - це небезпечно. Сварки розпалюються буквально на порожньому місці. Крики, лайка й образи...
Не ображайтеся і тим більше не зневіряйтеся, коли зіткнетесь з якоюсь дрібною несправедливістю щодо вас. Ну, штовхнули... ну, подражнили... ну, не запросили у гості ... З ким не буває? Тепер не взяли, а через півгодини візьмуть. Дві хвилини тому вас штовхнули, а ще через дві хвилини ви кинетесь кудись стрімголов і ненавмисне можете також штовхнути когось... "Не робіть з мухи слона". Гіпертрофоване самолюбство заважає людині нормально налагоджувати стосунки з навколишніми. Самолюбство в усьому вишукує каверзу, спалахує як сірник на будь - яке необережне слово, сказане на її адресу.
 Образа - взагалі дуже погане, шкідливе почуття. Вона роз'їдає душу, пробуджує в ній злість, заздрість, ненависть. Образливість - це прагнення уникнути спроможності рости й удосконалюватися, бо, коли людина ображається, їй ніби й робити більше нічого не треба. Хіба це правильно?
З цього приводу Всезнайка усім Чомусикам та Читайликам дає такі поради:
1.  Щось змінити в собі дуже складно, але це в наших силах, тому що людина будує себе сама.
2.  Якщо вашу життєву енергію висмоктує колесо неприємних подій - можливо, гарним рішенням буде зміна обстановки. Навідайтеся в гості до знайомих, яких давно не бачили і з якими можна поговорити на абстрактні теми. Нові позитивні емоції підуть вам на користь!
3.  Спробуйте прояснити відносини, вони повинні бути зрозумілими.
4.  Якщо ви відчуваєте, що вас щось зачепило ( чиїсь слова, якась подія), на хвильку зупиниться, спробуйте подивитися на ситуацію очима якогось предмета, що знаходиться поруч з вами ( це може бути, наприклад, стілець), уявіть собі, що він може думати про все це, про вас, і про те, на що ви збираєтеся образитися.
5.  Кожного разу, перш ніж образитися, варто подумати про те, як це позначиться через годину, день, тиждень, що буде коштувати зіпсований настрій вашому самопочуттю і який це матиме вплив на відносини з близькими оточуючими вас людьми. 
Тому, людям дрібну образу потрібно одразу ігнорувати і забувати! Щастя вона не додасть у вашому житті. Краще прийняти позицію щасливої людини і радіти всьому, що у вас є...
А якщо образа велика - не накручувати себе. Подивитися на кривдника з іншого боку. Посміхнутися! Пожартувати! Бути розумнішими і добрішими. Відволіктися. І все наладиться... А взагалі, добрі справи на адресу кривдника, нехай невеликі - найкращі ліки від цієї емоції - хвороби з назвою "Образливість".

12 коментарів:

  1. Дуже корисні поради.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. Ми намагаємося постійно оновлювати нашу рубрику корисною,практичною та потрібною інформацією.

      Видалити
  2. Хто багато ображається - багато хворіє. Тому потрібно навчитися не гніватися.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, дуже влучно сказано. Ми з вами повністю погоджуємося та бажаємо всім якомога більше позитивних емоцій!

      Видалити
  3. Світлана Петрівна1 квітня 2013 р. о 23:29

    Цікава рубрика, а головне - повчальна і корисна не тільки для дітей, а й для дорослих. Адже кожен із нас хоч раз в житті почував себе ображеним. Дійсно, так легко зіпсувати настрій, і важко повернути все назад. Ви не тільки бібліотекарі, а ще й психологи. Молодці!)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Світлана петрівна,дуже вдячні Вам за позитивні відгуки. А на рахунок настрою - золоті слова.Тому всім потрібно пам’ятати,що правильні емоції не тільки продовжують життя, але і покращують його одразу!

      Видалити
  4. Ображатись не можна,бо це вадить здоров"ю. Треба менше звертати уваги на образи, частіше посміхатись і все у вас буде чудово.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Авжеж,тому зробимо наше життя трішки простішим, красивішим і комфортнішим!

      Видалити
  5. прочитала ваші поради. вони дуже вчасні, адже в нас дійсно буває поганий настрій і приходячи на роботу ми свої негативні емоції перекладаемо на чужі плечі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тож, бажаємо всім гармонії, добра та щирих посмішок!!!

      Видалити