19 квітня 2013

Заздрість - ворог людини

Теплого, приємного, сонячного раночку та дня бажає всім Чомусикам та Читайликам рубрика "Поради чемних взаємин та гарних манер".
Про образливість ми з вами вже поговорили, а цього разу мова піде про заздрість.
Заздрість - це таке негативне почуття, яке гальмує процеси самовдосконалення,  і взагалі приводить до нервових та душевних розладів.
Великі мислителі людства й усі релігії світу вказують на згубність і руйнівну силу заздрості.
Ще давньогрецький філософ Демокріт, який жив у 460 - 370 рр. до нової ери, говорив, що "заздрісна людина завдає страждань самій собі, немов своєму ворогові". З ним погоджувався французький філософ і громадський діяч Шарль Монтеск'є : "Заздрісник сам собі ворог, бо страждає через зло, витворене ним самим". А таджицький поет Кабус, який розмірковував на цю тему, десять століть тому порадив: "Якщо не хочеш страждати, не будь заздрісним". Знаменитий філософ Клод Гельвецій був різкішим і категоричнішим: "З усіх пристрастей заздрість найогидніша. Під прапором заздрості виступають ненависть, зрада й інтриги".
А ви знаєте, - якого кольору заздрість?
Мало хто ставив собі таке запитання, чи не так? Ми знаємо, що є "біла" і "чорна" заздрість, так само як магія.
В перекладі з латинської мови, "заздрість" означає - "синь". А в одній казці злий чарівник пожовк від заздрощів і помер. У нас кажуть: "Аж побагровів від заздрощів!" У Китаї заздрість називають хворобою "червоних очей". Отож виходить, що для визначення кольору заздрості використовують весь кольоровий спектр.
Але, як же народжується заздрість?
Все дуже просто, варто лише порівняти себе і свого, так званого "суперника". Доведено, що кожен може заздрити тільки собі подібному. Наприклад, людина не може заздрити силі тигра чи красі квітів. Англійський письменник Мандевіль каже з цього приводу: "Жебрак не позаздрить багатому вельможі, що їздить в кареті, тому що відстань між ними надто велика, а от власник брички може позбутися сну, побачивши у свого сусіда карету, запряжену добрими конями".
Або, як вам таке порівняння: "Він добре вчиться, бо в нього репетитор із англійської і з математики, вдома є комп'ютер останньої моделі, особиста бібліотека, йому старша сестра допомагає, в нього тато професор..."
Такий перелік можна продовжувати до нескінченності, загнавши самого себе в кут, і тим самим повністю отруїти собі існування. Упродовж усієї історії людства цю ваду засуджували, а заздрісні люди завжди породжували неприязнь і співчуття.
Українська народна мудрість каже:
"Залізо іржа з'їдає, а заздрий від заздрощів погибає", "Беруть завидки на чужі пожитки", "Заздрий від чужого щастя сохне", "Заздрість - здоров'я їсть"
У казці "Морозко" засуджується не тільки лінива і заздрісна дівчинка, яку провчив Морозко і покарав, а і її заздрісна мати, яка виховала таку нікчемну дочку. За що вони удвох і поплатилися - були осміяні людьми.
Отож, наші Чомусики та Читайлики, у першу чергу потрібно працювати над собою. Найкращий метод - це знайти своє місце у житті, розкрити свою особистість і працювати над своїм вдосконаленням, фізичним та моральним!

4 коментарі:

  1. Не нужно ненавидеть людей, которые завидуют, потому что они признают, что ты лучше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Головне, я думаю, вірити в себе і уміти чекати, адже хто вміє чекати, тому дістається - НАЙКРАЩЕ)))

      Видалити
    2. Так, звичайно! Тому що, заздрість може засліпити людину, зробити її агресивною, здатною на необдумані вчинки.

      Видалити
  2. Дякуємо за нагороду! Обов'язково напишемо про це в блозі, тільки трішки пізніше. Вітаємо з наступаючим святом, з Великоднем!

    ВідповістиВидалити