13 жовтня 2014

Країна емоцій

Дбайливі батьки намагаються вберегти своїх дітей від труднощів і турбот, мріють забезпечити їм "безхмарне, щасливе дитинство". Але не слід забувати, що дитинство готує малечу до дорослого життя і дорослих проблем. Тобто в дитинстві маленькій людині дається можливість прожити в мініатюрі ті ситуації, що можуть зустрітися їй у дорослому житті. І якщо, дорогі Чомусики та Читайлики, зуміти прожити їх належно, то у майбутньому вам легше буде адаптуватися до умов дорослого життя. Наша рубрика "Поради чемних взаємин та гарних манер" запрошує всіх своїх відвідувачів у країну емоцій.
Наприклад, деякі думки, навіяні батьками у дитинстві заважають нам досягти успіху. "Ніхто так не робить!", "Кому це потрібно?", "Будь як усі" - такі настанови здатні перекреслити любий креатив. Завдяки цим порадам у нас до цих пір не було б ні колеса, ні телебачення, ні космічних кораблів. Адже саме несподівані ідеї є двигунами прогресу та успіху. Намагайтесь записати ті ідеї, які раптово з'являються після перегляду фільма, читання книг, всіляких шкільних зборів та тренінгів. Можливо одна з них прискорить вашу зіркову годину та негативних емоцій, таких як: печаль, гнів, страх, заздрість буде якомога менше у житті. Наводимо реальний приклад: Олександр Пушкін написав "казку про рибалку та рибку" в Болдіно 1883 р. на підставі розповідей Орини Родіонівни, які ретельно записував у дитинстві.
Всезнайка із задоволенням допоможе зрозуміти та розібратися у світі різноманітних емоцій і зробити висновки.
Формування емоцій є важливою умовою особистісного розвитку людини. Емоційний світ людини збагачують співпереживання, сприйняття творів мистецтва, ЗМІ тощо. Емоціям властива полярність: кожна з них за різних обставин може мати протилежний вияв ( симпатія - антипатія, радість - горе та інші). Полярні переживання мають яскраво виражений позитивний або негативний відтінок. Емоціям притаманні також: здивування, радість, огида, обурення, тривога, сором. Позитивні емоції підвищують активність людини, викликають бадьорість, спонукають до діяльності, покращують пам'ять, мислення, сприяють успішному виконанню завдань.  Негативні - гальмують ці процеси. Пригнічують людину, знижують її активність.
Розглянемо їх детально.
Печаль - це природна емоція, й прожити її бажано в дитинстві. Коли людина вміє виразити свою печаль, вона легко іі позбувається. Діти, яким дозволяють сумувати, у дорослому житті легко виходять із цього стану. Якщо ж говорять: "Чого ти засмучуєшся, перестань!" або "Тихше, не плач!", то в зрілому віці вони не зможуть повноцінно виразити свої емоції, тому що в дитинстві їх змушували подавляти печаль. Згодом це може перерости в депресію, виникнуть серйозні проблеми в житті.
Гнів - це реакція на те, що не подобається. Гнів не повинен створювати проблеми іншим людям. Треба навчитися не ображати тих, хто поруч. Коли дитині дозволено виявляти гнів природно, то вона приносить у доросле життя здорове ставлення до нього: легко долає свій гнів і позбувається його. Заборона гніву породжує злобу, агресію.
Страх. Якщо переконувати себе, що страх - це "страшне" явище, його не можна переживати, бо це погано, чекайте в дорослому житті перетворення його на тривогу, що розхитує нервову систему, робить людину неврівноваженою, порушує гармонію життя.
Заздрість - це природне почуття, це прагнення ставати кращими, досягати мети. Коли дозволяють проживати її в дитинстві, то в дорослому житті, як правило, заздрість не виявляється, бо людина навчилась перетворювати її на активність, цілеспрямованість, лідерство. Коли ж привчають, що заздрість - це погана риса, що заздрити не можна, тоді це нереалізоване почуття в дорослому віці перетворюється на ревнощі - вияв незрілості людини. Психологи дають пораду: "Не заздри - зроби те саме".
Дорогі Чомусики та Читайлики, Всезнайка налаштовує всіх на успіх!
Ось така нескладна віршована вправа для аутотренінгу:
Я вмію працювати!
Я знаю, як долати!
Я хочу більше знати!
Я прагну досягати!
Я вчуся пізнавати, щоб кращим, мудрим стати!
І нехай завжди вас супроводжує тільки гарна, позитивна енергія життя!

0 комент.:

Дописати коментар