12 травня 2015

Шануймо справжні людські цінності

Доброго дня,  Чомусики та Читайлики,  у ці  весняні дні  Всезнайка бажає всім  весняного настрою, здоров'я, здійснення самих райдужних мрій!
 Життя навколо нас вирує, а ми з вами вкотре поміркуємо про справжні цінності людини  у рубриці "Поради чемних взаємин та гарних манер".

 Чим же визначається істинна цінність Людини? Кожний це поняття розуміє по - своєму.
Старі люди кажуть, що коли народжується дитина, на небі спалахує зірка, і з кожним днем вона розгоряється все дужче і дужче, адже кожна людина  - особистість. Головне,  щоб не було соромно за свої вчинки, за своє життя. Чим же керуватися, щоб виховати такі якості, як відповідальність? А жити так, щоб близькі та знайомі могли назвати тебе "Людиною" з великої літери!
Як ви гадаєте, чи існує  чарівне правило, яке гарантує людині гідний вихід із будь - якої ситуації?
Будь-яка людина повинна бути чесною, відвертою, щирою, відповідальною, але усе це необхідно  поєднувати  із вихованістю, тактовністю, чуйністю, милосердям. "Людину" в собі потрібно виховувати. Кожний із нас - будівничий, скульптор, який творить самого себе.
Я поділяю думку французького філософа, письменника,  вченого, фізика, математика   Блеза Паскаля: "Чим людина розумніша і добріша, тим більше вона помічає доброти в інших людях". 
Чи є душа у людини - це  питання філософське, проте якою вона буде залежить від вас: чи кришталево - чистою, як джерельна водиця, чи сірою й непроглядною, як осінній туман.
Розмірковуючи над цим, я пригадала рядки із  поезії І. Тулундай : "Нам би про душу хоч не забути, нам би хоч трохи добрішими бути". Тож намагайтеся, щоб кожен день вашого життя  був корисним для людей, суспільства, країни. Прагніть залишити після себе якнайбільше добрих справ.
 Як зазначив давньокитайський мислитель Конфуцій: "Три шляхи у людини, щоб розумно чинити: перший, найблагородніший - роздуми, другий, найлегший - наслідування, третій, найгіркіший - досвід". Людина сама обирає свій шлях. Проте перш ніж щось зробити, як радив філософ, потрібно добре подумати над прийняттям рішення. Народна мудрість про це говорить: "Сім раз відміряй, а один - відріж".
Отож, підводячи підсумки вищесказаного, справжніми людськими цінностями є:
- моральна активність особистості, чуйність, чесність, правдивість, працелюбність, справедливість, гідність, милосердя, толерантність.

4 коментарі:

  1. Так,людські цінності прикрашають наше життя . Якщо люди намагаються бути кращими, вони відчуватимуть себе щасливими. Я думаю, що найбільш важливими цінностями у моєму житті є духовність, моральність, доброта і допомога іншим.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Найвищі моральні цінності людини, це взагалі - сенс життя і щастя!

      Видалити
  2. Людські цінності - це те єство, що є у кожного і кожен проявляє його по різному. Для нас найголовнішими цінностями є любов, довготерпіння та вміння пробачати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А також, головними людськими цінностями завжди залишаються: людська доброта, порядність, почуття гідності, любов до рідної землі та її народу, працелюбність, піклування про людей похилого віку, протистояння злу.

      Видалити