19 травня 2021

Василь Стефаник - митець українського слова

"Невеличка валка возів рухалася горами. Вів її Теодор Стефаник.Чоло його було похмурим. Теодор згадував Запорізьку Січ, розправу Катерини ІІ над козаками. раптом вози зупинилися. Теодор Стефаник подивився навкруги і сказав: "Все. Тут станемо. Кінець дорозі. а може її початок". 

Так утворилося селище Русів засноване прапрадідом українського письменника-новеліста Василя Семеновича Стефаника. На Закарпатті козаків, що оселилися на горі називали "русами" - саме від цього слова і пішла назва селища Русів.

14 травня 2021 року виповнилося 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Стефаника.



Батько письменника дуже хотів, щоб його син навчився грамоти. Він казав "паном будеш". Після закінчення двох класів школи у Русові, батько віддав його спочатку у Снятинську школу, а потім у гімназію в місті Коломиї.


Смерть рідної сестри дуже вразила Василя і він вирішує стати медиком, поступає в Ягеллонську Медичну Академію, у Кракові.  


Кінець ХІХ ст. на Україні був позначений нестерпним передчуттям кардинальних суспільних зрушень. Життя ламало звичні норми. Василь Стефаник покинув  медичний університет і обрав головною справою свого життя жертовну письменницьку працю, якою у міру свого таланту й сил збагатив і примножив здобутки української літератури.
Леся Українка, Олена Пчілка, М. Коцюбинський та багато інших письменників підтримували Стефаника і засвідчували йому велику пошану.


Палко вітав В. Стефаник утворення Української Народної Республіки. Він з радістю констатував, що в Україні "в найбільшій величі встає новий світ. Звідти йде до нас світло для нашого розвою".                                                                                                                                                    
"Селянський Бетховен", "найбільший талант", "володар дум селянських" - так називали Василя Стефаника за те, що він вмів торкнутися людських почуттів в писаному слові, як струн срібної арфи, за те, що він - Великий Майстер.  






 

1 коментар: