19 січня 2013

Ой на річці Йордані

Ось настав третій Різдвяний празник. У день Богоявлення, після літургії, в пам'ять про велике освячення Ісуса Христа у Йордані церква проводить велике освячення води на річках, озерах, у джерелах, колодязях. А саме місце, куди йдуть віруючі від церкви на освячення води, називають Йорданою.
Як і обіцяли, шановні Чомусики та Читайлики, зі слів Лєщенко Антоніни Миколаївни (90 років) розповідаємо вам про звичай, який відбувався у день Водохреща на Поліссі. У багатьох регіонах України увечері, напередодні Водохреща, після святої вечері, "дідуха" виносять з хати на вигін чи до ставка та спалюють.
А за свідчення Антоніни Миколаївни у селі Cоснівка Житомирської області  усе відбувалося так. В день святого Водохреща, тобто 19 січня,  вже після освячення води на Йордані селяни повертаються до своїх домівок, до святкового столу. На вечір священик з помічниками заходить до кожної хати та освячує насамперед коляду у "червоному кутку", а далі оселю та усе господарство. І так священик освячує кожну хату у селі. Після того, слідом за священиком до освяченої оселі, колядуючи заходять дужі хлопці з дзвониками та ціпком. Хлопці ціпком молотять посеред хати коляду, потім чарчиною міряють зерно, бо саме цим зерном розпочинають засівання поля восени, інше зерно змелюють у муку, з якої будуть випікати хліб, щоб у цій оселі не переводилося добро та благополуччя. Провівши цей обряд, хлопці співали пісню "Наша торба дирява, треба її залатати". А у великі свята, практично у кожній господі, завжди було чим залатати торбинку, чи то ковбаскою, чи шматком сала, або ж солодощами.
Ось такими дійствами завершувалися Різдвяні свята у селі Соснівка.

 
Перед Богоявленням Христа, 
Дається вам вода Свята. 
Хай Свята водичка 
Скропить ваші личка, 
І окропить ззовні , 
Щоб були здорові! 
Хай окропить хату, 
Щоб в ній зла не знати, 
Скропить всю родину, 
Щоб жила щасливо! 
І всю Україну!
Колись на світанні,
                     Сам Христос хрестився у 
                             ріці Йордані! 

6 коментарів:

  1. Дорогі Всезнайки, зі святом вас! Дуже цікавий звичай. Особливо сподобалось про "торбу, яку треба залатати". Знаючи гостинність нашого народу, я думаю таких "латок" (і солодких, і солоних)хлопцям-колядникам вистачало надовго:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кожна нація, кожен народ має свої звичаї,обряди,освячені віками. Завдяки розповідям старожилів,наших бабусь ми зберігаємо їх та передаємо дітям і онукам.

      Видалити
  2. Відповіді
    1. Ми щиро дякуємо Вам за побажання і маємо надію, що Антоніна Миколаївна ще не один рік нас порадує і поділиться з нами своєю мудрістю.

      Видалити
  3. Які гарні традиції передаються з покоління в покоління в с.Соснівка! Антоніні Миколаївні зичимо многії літа. Шановні Всезнайки, щиро вітаємо вас зі всіма зимовими святами - добробуту вам, міцного здоров'я та творчих успіхів!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Всезнайки вдячні за привітання. Ми теж вітаємо Вас та бажаємо щоб Ангел охоронець завжди був поруч з Вами, оберігав, наставляв,та захищав.

      Видалити