08 січня 2013

Звізда ясна увесь світ осіяла

                           "Багато людей святкують празники
                              і знають їх назви, але не знають
                            причин, чому вони встановлені"
                                                               Св.Іоанн Золотоуст.

Христос народився!!! Зі святом дорогі наші Чомусики та Читайлики! Ви вже всі встигли  насолодитися святковим настрієм, подарунками, святковим столом. Але ж у нас шановні Чомусики та Читайлики є чимало запитань.
 Перед Різдвом Христовим зустрічають Святий вечір.
 З давніх - давен в Україні словом і ділом, всією обстановкою люди створюють у цей день образ багатства, щастя, миру і спокою у своєму домі. Зранку господиня для Святого вечора готує дванадцять страв: узвар, горох, квасолю,капусту, вареники, картоплю, гриби, кашу гречану з маком та кутю з товченої пшениці. У цій багатій, але пісній їжі представлено найголовніші плоди поля, городу і саду.
У турботах минає весь день. Коли вже сонце схиляється до заходу, господар вносить у хату сніпок жита, вітає домашніх з Святим вечором, бажає, щоб усі в щасті, здоров'ї ці свята провели та інших дочекались. Ставить сніп на покуті під образами. Далі вносить сіно. Частину кладе на покуті, а частину під стіл, куди ставлять й кришку з ладаном. На сіно на покуті ставлять горщики з кутею і узваром і кладуть зверху сіль, хліб або калачі. Вся родина чекає коли зійде вечірня зоря, що має сповістити про велике чудо - народження Сина Божого!
Сніп, якого господар вносить до хати називають у народі "дідухом".
 А ви, шановні Чомусики та Читайлики,  маєте змогу  самостійно дізнатися, що ж далі трапляється із дідухом.  Всезнайка у наступному посту зі слів Лєщенко Антоніни Миколаївни (90 років) розповість про звичай, який відбувався на Водохреща у нас на Поліссі.
Кислашко,  О. П.
     Православні свята та народні звичаї./ О. П. Кислашко., Я. О. Кислашко. - К.:Грамота, 2003. - 152 с. - (Сер. "Духовна грамота").

6 коментарів:

  1. Дуже цікаво, з нетерпінням очікую на наступний пост!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо. Насправді,дослідження народних звичаїв це кожного разу щось нове, незвідане і таке рідне та миле нашому серцю.

    ВідповістиВидалити
  3. Цікава інформація. А Вас, дівчата, з святами і прийміть наші побажання здоров"я, щастя та натхнення в роботі!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. Вітаємо Вас зі Старим-Новим роком! Нехай здійсняться усі плани та задуми,бажаємо в новому році ще більше світла,ще більше натхнення,ще більше яскравих ідей!!!

      Видалити
  4. Цікавенько! Чекаємо продовження! Вітаємо зі святами!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми також Вас вітаємо! Бажаємо гарного настрою, родинного щастя, достатку! Нехай у Вашому житті панують гармонія та вдача!!!

      Видалити