11 червня 2012

Рукостискання

Милі, любі, шановні Чомусики та Читайлики!
Як радісно від того, що літо триває, дарує нам своє тепло, а інколи і дощик проливний. Але, незважаючи на всі блискавки та грози, ми спілкуємося, разом, крок за кроком, пізнаємо щось новеньке, корисне та цікавеньке .
 Ось, наприклад, сьогодні розмова піде про рукостискання.

    Що для вас означає рукостискання? Для когось це гарантія дружби, для когось - спосіб вітатися. Хтось використовує рукостискання, як підтвердження угоди.
  Є багато теорій походження даного звичаю. За часів лицарів і лицарських турнірів шляхом рукостискання два лицарі вели переговори під час турніру. Так, якщо поєдинок тривав вже довгий час, а жоден з лицарів не міг перемогти іншого, то обидва під'їжджали і простягали один одному руки. У такому положенні вони домовлялися про результат поєдинку і лише після цього роз'єднували руки. Як знак вітання, потискування рук з'явилося лише на початку 19 ст. в Європі замість прийнятих поклонів, реверансів чи розмахування руками... Це елемент європейської культури спілкування, який поширився на цілий світ. Такий спілкувальний знак, наприклад, у Південній і Східній Азії раніше був невідомий. Так само і в Європі потиск рук застосовується не всюди однаково. Англійці, приміром, використовують його нечасто, а в німців, навпаки, рукостискання настільки поширене, що саме за ним у світі розпізнають туристів із Німеччини.
  Запитаєте - коли і як потиснути руку?
  Треба пам'ятати, що першим руку подає господар гостю, старший - молодшому, жінка - чоловікові. Якщо присутніх багато, то доречно обмежитись потиском рук із господарем дому, а з іншими, вклонившись, привітатися словами.

  А тепер цікавий факт.
Світовий рекорд з потискання рук належить американському президентові Теодору Рузвельту (1858 - 1919). За свідченням Книги рекордів Гіннеса, 1 січня 1907 року з нагоди новорічного прийняття в Білому домі він обмінявся рукостисканням із 8513 гостями. Уявляєте собі ?!!
  Всезнайка охоче потискує руку всім Чомусикам та Читайликам і бажає позитивної атмосфери, яка сприяє будь - якому спілкуванню.
Хай щастить !!!    

10 коментарів:

  1. дуже цікава рубрика.Вона дуже необхідна як для дітей так і для дорослих.Дякую Вам за таку гарну роботу.Чекаємо нових сторінок!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. А ми в свою чергу із задоволенням обіцяємо нові веселі, цікаві та пізнавальні сторінки.

      Видалити
  2. Сьогодні я хочу сказати велике спасибі "Чомусикам і Читайликам" за цю цікаву статтю і хочу подати деякі поради нашим читачам:
    1.Під час владного рукостискання ваша рука захоплює руку іншої людини таким чином, що ваша долоня розгорнена вниз.
    2.Зовсім необов′язково, щоб ваша рука була розгорнена горизонтально, але важливо, щоб вона була повернена вниз щодо руки іншої людини.
    3.Проте, необхідно мати на увазі, що можливі обставини, при яких положення долоні вгору не обов′язково трактуватиметься як прояв покірності. Наприклад, людина страждає артритом рук і тому вимушений обмінюватися слабким рукостисканням, в цих умовах дуже просто примусити його до покірного типу рукостискання.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Юрію,дякуємо за участь у нашій рубриці.Сподіваємося, що Ви і надалі будете давати розгорнуті та цікаві відповіді.

      Видалити
  3. Дуже цікава рубрика. Ми будемо пропонувати нашим читачам ознайомитися з нею. Дякуємо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вдячні Вам. Вважаємо, що знання етикету допоможе підліткам завжди почуватися впевнено!

      Видалити
  4. Світлана Петрівна12 червня 2012 р. о 21:46

    Я теж стискаю вашу руку, шановні колеги! Хочу також додати, що знаю, що цей звичай прийшов до нас ще із лицарських часів. А подавали саме праву руку тому, щоб показати, що у ній вони не затисли зброї і ідуть до людини із добрими намірами.Обов"язково продовжуйте цю рубрику, вона буде корисною не тільки для ваших читайликів, а й для вихователів. Дуже приємно було побачити у гостях наших колег із Новограда:)

    ВідповістиВидалити
  5. Так, гості дуже приємні! А дану рубрику ми обов'язково будемо продовжувати, бо вихована людина повинна мати гарні манери.

    ВідповістиВидалити
  6. Буває, що і дорослим потрібно йти в перший клас у школу "Гарних манер". Цікаві факти, розумні поради. Наші діти обовязково будуть найвихованішими:-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В наш час, взагалі, світ змінюється, змінюються люди,і разом із ними змінюються уявлення про те, що добре, а що погано, як "слід", а як "не слід" поводитися.Тож,правила доброго тону, пристойності, ввічливості не завадять нікому.Охоче, та з радістю будемо спілкуватися в цьому напрямку.

      Видалити