04 квітня 2013

Свято дитячої книги

Доброго дня, шановні Чомусики та Читайлики! Другого квітня у Календарика Нагадайлика визначна подія, Міжнародний день дитячої книги. Якщо ви, відчуваєте себе маленькими у великому дорослому світі, і самі собі іноді здаєтеся  безпомічними, завітайте до Бердичівської міської бібліотеки для дітей. Вас запрошують у гості  літературні казкові герої, які пропонують пережити з ними веселі, захоплюючі, незвичайні пригоди та здійснити неймовірні подорожі!
А чи знаєте ви, Чомусики, історію дитячої книги? Ні? Ну тоді  пропонуємо вам здійснити невеличкий екскурс до історії дитячої книги, а історія ця давня та казкова.
У ХV столітті  винайшли  друкарський верстат і У. Кекстон надрукував першу книгу англійською мовою. Видатний чеський  педагог Ян Коменський  у 1658 році  для дітей опублікував першу книгу "Світ чуттєвих речей в картинках". Це був підручник для навчання з гравюрами латинською мовою, але навчалися у той час діти в основному по Біблії та книгах релігійного змісту. До ХІХ століття видань для дітей було обмаль. І лише починаючи з середини 50-х  років ХІХ століття почав розвиватися  період становлення  дитячої літератури, тому  що дітям крім підручників потрібні  були і дитячі книги.
Найбільше захоплення у дітей викликали казки, та  й не тільки у дітей, і дорослі були у захваті від читання казкових  книг, які розраховані на дитяче населення.
Казки для дітей - це не просто розповідь про фантастичні події, це цілий світ,  в якому дитина живе, бореться, протиставляє злу свою добру волю. Почуття, переживання -це "ворота" пізнання, а казки без переживань не буває. Саме казка, через почуття і переживання виховує  такі моральні якості особистості, як совість, чуйність, чесність, правдивість, почуття справедливості, порядність, працелюбність. Багатьом поколінням читачів до вподоби казки Шарля Перро, Миколи Носова, Всеволода Нестайка, Миколи Бажова, безумовно Ганса Християна Андерсена та багато інших.  Другого  квітня день народження Ганса Християна Андерсена, і тому вшановуючи пам'ять про нього, Міжнародна організація дитячої книги, у 1967 році прийняла рішення про те, щоб щорічно у цей день відзначати Міжнародний день дитячої книги. Ось так відбувалося становлення дитячої книги, це лише коротка оповідь, а якщо у вас є  бажання дізнатися побільше, ми раді вам розповісти більш детальніше за допомогою наших помічників - книг. Отож,  ласкаво просимо вас до нас на літературні гостини.
А з нагоди Міжнародного дня дитячої книги до бібліотеки завітали шанувальники книги,  учні   2 - Б класу Бердичівської гуманітарної гімназії № 2, яким була продемонстрована лялькова вистава "Пригоди книжки". 



Дуже дивна сталася історія із головною героїнею вистави, Вороною Карією, яка маючи книги, зовсім їх не цінувала. Та ось одного разу їй приснився дивний сон про те, що книги здійснили над нею суд. Вороні Карії  було дуже соромно, адже книги так само, як і ми, тобто будь - яка жива істота, відчувають як до них ставиться господар. А  Ворона Карія книги не берегла: сторінки загортала та виривала, іноді книга виконувала функції м'яча, та й ніколи не були обгорнутими. Своїми вчинками Ворона Карія показала дітям як не потрібно поводитися із книгою,  а навпаки розповіла що усі повинні шанобливо ставитися до книги, тому що книга - велике досягнення людства.
І світ би жити
Просто не зумів
Без того рівно писаного духу.
Я не повірю, що заміна буде їм,
Бо в книгах завжди
Найщиріша в світі сповідь.
У них є те,
Чим ми найбільше дорожим:
І спрага знань,
І дивосвіт любові…
                                                                                         Марина Кузьменко

17 коментарів:

  1. Я би назвала казки універсальними творами літератури. Вони одні єдині які полюбляють читати всі, від найменших до найстаріших. Дуже влучно відзначати Міжнародний день дитячої книги саме читанням, переглядом казок. Такою цікавою ляльковою виставою Ви подарували діткам неабияку радість. Ви молодці!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, Вам, Ольго! Казка - це поринання у чудовий світ дитинства, який робить життя наших дітей щасливим!

    ВідповістиВидалити
  3. Якби я хотіла, щоб мені увесь час розказували казки, показували вистави, співали пісні, читали книги. Ви робите неймовірні речі!!! Бажаю посмішок Фортуни!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо.Посмішка Фортуни - це щастя! Хай вона ніколи не покидає наших дітей!

      Видалити
  4. Зустрічайте свої вітрила МРІЇ. Детальніше:
    http://tvorchastezhunka.blogspot.com/2013/04/blog-post_8.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Подарувавши Всезнайкам естафету мрії, ми маємо надію, що хоча б на 50 відсотків наші мрії збудуться. Дякуємо Вам, Наталко, естафету із задоволенням приймаємо.

      Видалити
  5. Відповіді
    1. Дуже цікаві книжкові виставки.Чудовий дизайн! Особливо запам'яталися '' Довідкове бюро мудрої сови '', '' Дивосвіт рідної природи '' та інші.

      Видалити
  6. Гарні у вас заходи відбуваються, а особливо приємно, що діє ляльковий театр. Знаємо зі своєї практики, що лялькові вистави так приваблюють молодших читачів у бібліотеку. Раді за вас!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо. Приємно почути гарні слова. Душа радіє і співає! Запрошуємо вас, на наші лялькові вистави.

      Видалити
  7. Світлана Петрівна9 квітня 2013 р. о 22:27

    Дякую вашому Календарику - він нагадує навіть нам, дорослим, про цікаві події і дати) А ваш театр - просто супер, у вас чудові "артисти", які за сумісництвом ще й гарні бібліотекарі! Адже тільки вони можуть так цікаво сказати про книгу!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо Вам, Світлано Петрівна за підтримку і добре слово, яке викликає велику радість у колег.

      Видалити
  8. Дякуемо,Вам,за вашу цікаву прцю.Ви завжди найкращі.

    ВідповістиВидалити
  9. Дякую. Ляльковий театр - це велике дійство, за допомогою якого можна демонструвати діткам казочки, оповідання, пригоди .

    ВідповістиВидалити
  10. Читач філії №6 Думанська Юля14 квітня 2013 р. о 11:05

    Я периодично захожу на ваш блог і інформація, яку ви подаєте, мене дуже цікавить, тож бажаю бути вашим читачем.

    ВідповістиВидалити
  11. Ніна Костянтинівна19 квітня 2013 р. о 16:47

    Я рада за вас. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  12. Ніна костянтинівна30 квітня 2013 р. о 11:17

    Дякую. У Вас чудовий ляльковий театр.

    ВідповістиВидалити