19 серпня 2013

З любові до малої батьківщини починається любов до неньки - України


Бердичів… Рідний наш Бердичів….
Колиска долі на твоїм крилі.
Де б не були, щоб не робили, знаєм,
Ніде нема ріднішої землі…
Дорогі Чомусики й Читайлики! Наше рідне місто Бердичів переосмислювали великі люди свого часу. Він у «Кобзарі» Т.Шевченка, у листах Оноре де Бальзака, в історичних прозах І.Нечуя-Левицького, в оповіданнях Шолома Алейхема, в епопеї Василя Гроссмана «Життя і доля» та багатьох інших… Найтепліші, найпривітніші, найіронічніші та найпатріотичніші рядки місту над Гнилоп’яттю присвятили ті, хто в ньому народився, або жив і працював.
 Сьогодні, дорогі діти, стоячи на порозі відзначення Дня народження нашої України, хочеться згадати про маленьку краплиночку на її карті – місто нашої долі Бердичів. У різні часи його історію, славу і честь творили ті, хто завдяки розвитку своїх здібностей та наполегливій праці, стали відомими особистостями. Давайте згадаємо їх. Розпочнемо з нашого сучасника уславленого тренера зі стрибків у висоту В.О.Лонського. Він створив всесвітньовідому школу стрибунів у висоту. Зі стін ДЮСШ вийшли майстри міжнародного класу В.Скворцов, А. Мороз, Р.Ахметов, В.Журавльов; майстри спорту В.Романюк, І. Матвєєв, В.Азанчевський, В.Волков та багато інших. Серед вихованців Лонського доктори наук В.Сидорук, Б.Ковальський, кандидати наук Л.Нун, В.Май, Ю.Ривж, В.Дюканов, А.Петриков, І.Матвєєв, Ю.Климюк та В.Пастух – заслужений майстер спорту з альпінізму. Серед уродженців Бердичева відомі діячі культури: письменники В.Гроссман, І.Гурлянд, А.Каган, В.Нестайко, З.Милашевська, М.Космін, поети А.Гонтар, М.Гарцман, Б. Рахманін, Й.Котляр, М.Полюга, художники А.Бух, Т. Фраєрман, О.Туранський, композитори В.Бєлий, В.Томілін, З.Фельдман, співаки М.Будкевич, О.Дарчук, Е. Мелодист, Ю.Модестов, режисери Н. та Е. Лойтери, актори П.Міхневич, А. Сонц, драматурги Й.Лернер та О.Хазін, майстри народної творчості В.Кучеров, Е.Литвинець, графік Г.Глікман, архітектор Я. Корнфельд, скульптор П.Криворуцький, заслужений працівник культури і фундатор Спілки поляків України С.Шалацький, відомий музикант М.Аничкін, а також письменники М.Степанюк та М.Пасічник.
Відомих надзвичайно багато. З Бердичева – зірка українського циркового мистецтва А.Залевський, який став золотим призером Паризького міжнародного конкурсу та конкурсу в Монте-Карло. Сьогодні в місті працює його школа, де дітлахи опановують ази циркового мистецтва. Гроно самобутніх художників працює й працювало в місті: О.Яцюк, М.Яцюк, С.Шустер, Г.Положевець та ін…
Далеко за межами Бердичева відомі імена вчених. Серед них члени-кореспонденти АН України М.Жудін, В.Фінкельштейн, мікробіолог Л.Горовиць-Власова, археолог Рікман, вірусолог Морріс Шаффер, лінгвісти А.Лівшиць, Н, Прилуцький, доктор історичних наук Л.Кадишев, доктор технічних наук П.Варвак, доктор географічних наук В.Галицький, видатний педагог, теоретик в галузі енергетики М.Кираковський.
Зрештою, були й льотчики-випробувачі: Герой Радянського Союзу О.Граціанський, Ю.Піонтковський.
Щоб лише назвати всіх, хто творив і творить славну історію Бердичева, потрібно написати цілу книгу.. Бердичів стоїть, немов вартовий часу – спокійний і в той же час гоноровий, зберігаючи перлини дорогоцінної культури та духовної спадщини України. Цьому місту відомі й злети, й падіння. Воно пам’ятає і криваві війни, і яскраві й відомі по всьому Правобережжі та далеко за його межами ярмарки, які прирівнювались до великих свят. Тут бував Тарас Шевченко, сюди приїздив до своїх родичів Шолом-Алейхем, тут народився і провів дитинство відомий англійський письменник Джозеф Конрад. У палаці Радзівілів бував великий князь російський Павло Петрович та польський король Станіслав Август. Із палацу, на місці якого нині знаходиться міськвиконком, лунали чарівні мелодії у виконанні Фредеріка Шопена. Саме в цьому місті, в костелі св. Варвари, вінчався відомий французький письменник Оноре де Бальзак з найчарівнішою жінкою того часу Евеліною Гданською...
Нам є чим пишатись. Вітаючи Україну зі святом, привітаймо й рідний Бердичів з Днем незалежності. Щастя тобі, миру, процвітання на довгі роки! Нехай на твоїх вулицях і площах, в помешканнях кожного твого жителя владарює добробут, злагода та сімейний затишок!

Джерела:
- М.Костриця, Ф.Пашковський. Бердичів. Історико-краєзнавчий нарис.
- http://podorozh.info/?view=ob&kod=159
- http://my.berdychiv.in.ua/images/pochesny/poch_09.htm
 

4 коментарі:

  1. Шановні колеги! Мені не раз довелось побувати у вашому місті. Дійсно, вам є чим пишатися, дуже гарне, цікаве історичне місто. Вітаю вас і місто Бердичів з Днем Незалежності України. Нехай місто процвітає та крокує вперед у своєму розвитку а його мешканцям та гостям зичу доброго здоров'я, гармонії з оточуючим світом та усіляких гараздів!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо щиро! Віримо в гарне майбутнє нашої України й рідного міста!

      Видалити
  2. Вітаю всіх Чомусиків і їх чудових наставниць (які за сумісництвом є і вчителями, і вихователями, і екскурсоводами, і просто чудовими і цікавими людьми) зі святом!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Прийміть і Ви, шановна Світлано Петрівно, щиросердечні вітання з святами! Миру Вам, щастя, добробуту, успіхів та радості в житті!

    ВідповістиВидалити