17 березня 2014

Весняні розваги

Шановні Чомусики та Читайлики! Ось і настала радісна пора - весна! У лісах розцвітають підсніжники і проліски - перші весняні квіти.Сонечко золотистими промінчиками нагріває землю, розтоплює останній сніг. Дітям весело, на їх обличчях сяють усмішки!
Весна! Як весело всім стало!
І сонце радо засіяло!
Веснянки діти заспівали,
     В весняні ігри заграли!

 З приходом весни всі дітки почали грати у весняні ігри: квач, футбол, волейбол та інші. Ігри існують стільки часу, скільки існує людство. Спершу їх використовували в ритуальних дійствах - з допомогою гри наші пращури намагалися задобрити язичеських богів, викликати прихильність природи, відігнати від себе злих духів. З удосконаленням людини гра втрачала первісне значення. Дедалі більше вона ставала елементом розваг та забав, зберігаючи при цьому народні звичаї, багатий історичний, військовий та життєвий досвід. Сьогодні, Чомусики та Читайлики, хочемо вам запропонувати деякі  українські народні ігри, які ви разом з друзями можете зіграти. Ось деякі із них.
Птиці.
Діти називають себе іменами птиць і сідають на відкритому місці.
Один гравець підходить до них і каже:
- Дайте мені голуба.
Той хто називається голубом, встає і біжить, а цей його доганяє. Як той не встигає сісти на своє місце і піймається, то стає на місце того, котрий ловив, а той сідає, і так гру продовжують, поки не втомляться.
Сірий вовк.
Учасники гри вибирають вовка. Він згорбившись сідає  на горбику і мовчить,  інші гравці в цей час  не чіпають його, а рвуть біля нього травичку і промовляють:
- Зірву, зірву горішечки,
  Не боюсь вовка ні трішечки.
По цім слові діти схоплюються, кидають на вовка нащипану травичку і тікають. Вовк біжить за ними, хоче котрогось вхопити. Кого вхопить, той стає вовком. і гра продовжується.
Чий батько дужчий?
Двоє гравців сідають на землю, беруться за руки і, упершись ступнями ніг,намагаються перетягти один одного. Хто перетягне - той дужчий.
 Дзвіночок.
Грають утрьох. Двоє беруться за руки. А третій падає на зчеплені руки, щоб розірвати. Як розірве, то ті двоє втікають, а він їх ловить. Кого спіймає, той його замінить. А він стане в парі.
Сподіваємося, що наші ігри допоможуть вам веселіше провести своє дозвілля.
  Дорогі наші, Чомусики та Читайлики! Можливо, ви також знаєте, якісь цікаві весняні українські народні ігри і можете поділитися з нами. Чекаємо на ваші цікавинки.


Використані джерела:
Дитячі ігри та розваги / Упоряд. І. Січовик. - К.: Вид.центр "Просвіта",2004. - 424с.

0 комент.:

Дописати коментар