06 квітня 2015

Якщо прагнеш знайти друга – подружись із книгою

«Якщо прагнеш знайти друга – подружись із книгою» - під таким гаслом працівники міської бібліотеки для дітей здійснили бібліотечний десант у загальноосвітні школи м. Бердичева. У такий спосіб ми рекламували бібліотеку та читання. Впродовж тижня бібліотекарі за певною програмою провели учнів найпотаємнішими стежками Королівства Книг.

 "Бібліотечний десант" здійснив першу свою "висадку" у ЗОШ № 7. Учні других класів брали участь у літературному марафоні «Книгу читати – знання здобувати». Під час літературного марафону присутніх ознайомили з новинками літератури; розповіли про історію виникнення першої книги; учасники показали свої знання у фольклорній вікторині «З якої казки?». А на завершення переглянули мультфільм за мотивами української народної казки «Солом’яний бичок».
Не менш цікавим був і наступний "бібліотечний десант" у ЗОШ № 5. Основною метою дежавю «Невідоме про відомі та читані твори Т.Г.Шевченка» - ознайомити учнів 6 класів з невідомими історичними фактами про добре знані твори Т.Шевченка, саме у 2015 році виповнюється 155 років виходу з друку повного видання «Кобзар» та 175 років як вийшов у світ перший «Кобзар».
Бібліотечний десант «Безпека дітей в Інтернеті» у ЗОШ № 7 для учнів 5- х класів був здійснений у вигляді тренінгу. По-перше, учасники тренінгу навчалися працювати командою, по-друге – в ігровій формі ознайомилися з правилами безпеки дітей в соціальних мережах. Під час занять групи умовно створили інформаційний простір (вправа «Клубок»), зареєструвалися в соціальній мережі (вправа «Дерево»); надсилали повідомлення (вправа «Хто надіслав тобі листа»); навчалися, як тактовно поводити себе з іншими користувачами соціальних мереж (вправа «Хто мене вдарив»). При підведенні підсумків заняття учасники тренінгу прийшли до висновку, що потрібно бути обачним у спілкуванні з незнайомцями, а якщо ситуація викликає сумнів, страх чи почуття дискомфорту, то обов’язково про це повідомити батьків.
Не можливо не згадати і День дитячої книги, у рамках  якого для самих маленьких чомусиків, вихованців  дитячого садочка № 7,  були організовані голосні читання книг – ювілярів 2015 року: І.Я. Франко «Лис Микита» (1890), Г.М. Тютюник «Ласочка» (1970), М.М Носов «Незнайко на місяці» (1964-1965).
Ми переконані, що така діяльність та інші різноманітні заходи, не залишили байдужими наших юних Читайликів. Адже ті, хто любить читати книги, отримали багато нової цікавої інформації, а для кого це тягар – зрозуміли, що читання дає можливість відкрити для себе дивовижний світ знань.

1 коментар: