05 жовтня 2017

Голокост....Пам'ятаємо заради життя


Голокост нам треба пам’ятати,
Адже пам'ять – то є наша совість.
Помилок таких не допускати,
Не писати геноциду повість


Розстріл невинних євреїв у м.Бердичеві  між розстрілом мирного населення у Бабиному Яру розділяє лише 15 днів. Адже наймасовіше знищення  єврейського мирного населення спочатку відбулося у м.Бердичеві.  Згодом знищувальну акцію у м.Бердичеві називатимуть  "генеральною репетицією".

Саме тому 15 вересня 2017 року, у день Бердичівського Голокосту в дитячій бібліотеці було проведено годину - реквієм: "Голокост... Пам'ятаємо заради життя" разом зі студентами медичного коледжу нашого міста. Тому що нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті, відстоювати гідність людини і докладати багато зусиль до недопущення геноцидів і злочинів проти людяності.
Здавалося б, культурна німецька нація, яка дала світові Гетте, Шиллера, Гейне, Бетховена і Канта і таке жахливе знищення беззахисних та безпомічних людей, єдиною виною яких в очах їхніх убивць було те, що вони євреї.
Нацисти ввірвалися 7 липня 1941 року із криками "Юден капут!" в невідоме їм раніше містечко Бердичів, і протягом двох з половиною років скрупульозно, педантично і по-звірячому знищили більше тридцяти тисяч осіб - жінок, стариків, дітей!

І лише 10 - 15 євреям вдалося вирватися з пащі коричневого молоха.Присутні на заході були вражені і приголомшені маштабами трагедії часів окупації Бердичева періоду Другої Світової війни. на звершення години-реквієму присутні заходу відвідали Музей єврейства м.Бердичева, та вшанували память про невинно убієнних євреїв. Не залишила байдужими нікого  кімната - інсталяція, яка передає весь жах акцій знищення людей.


Це було у Бердичеві. Це було в середині ХХ - го століття. Та не повториться це ніколи, ніде і ні з ким!

   
                                                                                                                   

0 комент.:

Дописати коментар