16 травня 2020

День пам’яті жертв політичних репресій


18 травня в Україні відзначають День пам’яті депортації кримських татар та День пам’яті жертв політичних репресій.
Репресія - це система заходів, яка передбачає ліквідацію, ізоляцію, знищення політичних ворогів (реальних чи уявних), конкуруючих соціальних груп чи верств, етнічних спільнот з метою встановлення панування чи злому опору.
1929 рік, рік Великої революції, був переможним для Йосифа Сталіна в боротьбі за владу. Сталін та його оточення створили власну теорію побудови соціалізму, в якій не було місця для інакодумців.
Перший удар був завданий  інтелігенції, особливо тим, хто раніше не співпрацював з урядовими та небільшовицькими партіями. Судові процеси почали виставляти неіснуючі таємні організації.
На початку 1929 року відбулася хвиля арештів діячів науки, культури та автокефальної церкви. Академіки, професори, вчені, викладачі університету та студенти були засуджені до різних термінів позбавлення волі. Їм приписували створення контрреволюційної організації під назвою «Союз визволення України», яка нібито мала на меті скинути радянський уряд в Україні повстанням.
Наступ на українську інтелігенцію тривав. Викладачів вигнали з Всеукраїнської академії наук, її секції закрили, ввели цензуру. Представники історичної науки, лінгвістики та філософії були переслідувані та фізично винищені.
Церква також жорстоко переслідувалася. Тодішнього митрополита М. Борецького та сотні священиків відправили до таборів.
Однією з найбільших трагедій в історії українського народу є трагедія Голодомору 1932-1933 років. Селяни, загнані в колгоспи, змушені були безкоштовно працювати. Надзвичайна комісія, яка тоді прибула в Україну, взяла на себе зобов'язання вилучити всі запаси зерна. Були проведені судові обшуки. Масове голодування вбило близько 3,5 млн селян.
Хвиля репресій також не оминула членів партії. Виключення з партії за "ідеологічні помилки" означало страту чи заслання. Найбільше переслідування зазнали ті українські комуністи, які активно проводили політику українізації. Але репресії не оминули учасників боротьби за радянську владу. Більшість керівників КП (Б) У та Ради народних комісарів були репресовані. Майже весь ЦК, обраний на XII з'їзді Комуністичної партії України, був знищений у 1937 році.
У другій половині 1930-х репресії посилилися. Їх «виправданням» стала теорія загострення класової боротьби під час побудови соціалізму та вбивства С. Кірова.
Сталінський терор був спрямований і на військових. Й. Якір, командир Київського військового округу, був страчений; фізично знищив увесь штаб цього округу. Крім того, сотні інших військових командирів та спеціалістів були вбиті або відправлені до концтаборів, що підриває боєздатність Червоної армії.
Напередодні Другої світової війни "велика чистка" охопила весь Радянський Союз. Судові та позасудові органи ("трійки") виносили смертні вироки, які виконувались негайно, а родичів репресованих називали "членами сім'ї ворога народу". Жертвами репресій стали всі категорії населення: інтелігенція, робітники, селяни, військові, духовенство, представники партійного та державного апарату. Репресії завдали непоправної шкоди всім народам СРСР та загрожували існуванню української нації.
18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримських татар та День боротьби за права кримськотатарського народу
Цього дня у 1944 році на території Автономної Республіки Крим сталася кривава депортація кримських татар, під час якої за кілька днів із своїх будинків та рідної землі було депортовано понад 194 000 осіб. Такі примусові масові виселення призвели до загибелі тисяч кримських татар - долі як окремих людей, так і цілих родин були зруйновані.
"День пам'яті жертв політичних репресій" - це день жалоби за жертвами, які загинули або отримали поранення в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

0 комент.:

Дописати коментар